Zaposleni najavljuju štrajk u Nacionalnoj biblioteci

Organizacija poslova u biblioteci se, od usvajanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, svela na poslove knjižničara i bibliotekara
926 pregleda 0 komentar(a)
Štrajk upozorenja zaposlenih u Nacionalnoj biblioteci, Foto: NB Đurđe Crnojević
Štrajk upozorenja zaposlenih u Nacionalnoj biblioteci, Foto: NB Đurđe Crnojević

Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore ”Đurđe Crnojević” na Cetinju pripremaju se za potpuni prekid rada, jer su, kako su saopštili, iscrpili sva sredstva svoje borbe za uspostavljanje normalne, zakonom propisane organizacije rada u biblioteci.

Nakon štrajka upozorenja, kada su direktoru biblioteke Bogiću Rakočeviću predali svoje zahtjeve da im se do kraja aprila daju novi ugovori o radu i radna mjesta u skladu sa tim ugovorima, zaposleni u Nacionalnoj biblioteci primorani su na potpuni prekid rada do rješavanja problema organizacije poslova u biblioteci.

Organizacija poslova u NB se, kako objašnjavaju, od usvajanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, svela na poslove knjižničara i bibliotekara. Usvajanjem GKU za oblast kulture, oktobra 2016. godine mnogi poslovi i radna mjesta koji su do sada postojali u NB, su nestali iz GKU, iako u biblioteci postoji osnovna potreba za njima, da bi se ispunili svi ciljevi i zadaci, koje je, prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, NB dužna da ispuni. U saopštenju Izvršnog odbora Sindikata NB “Đurđe Crnojević” napominje se da su svi ovi poslovi postojali u prethodnim GKU i aktima biblioteke.

“Između Ministarstva kulture i NB nastalo je vrzino kolo i oko usvajanja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u ovoj ustanovi. U periodu od usvajanja GKU do danas su se izmijenila tri ministra, zaposleni u biblioteci su organizovali više štrajkova upozorenja, direktor se, kao i sindikat ove ustanove, više puta obraćao Ministarstvu kulture sa zahtjevima za pomoć oko rješavanja problema organizacije poslova u biblioteci. Međutim, bezuspješno”, stoji u saopštenju zaposlenih, dostavljenom “Vijestima”, uz napomenu da je za sve to vrijeme biblioteka od Ministarstva kulture dobila samo obećanja i načelne dogovore da trebalo da se mijenja Zakon o bibliotečkoj djelatnosti.

“Koliko Ministarstvo kulture vodi brigu o NB pokazuje upravo GKU za oblast kulture. U njemu su dobro ‘razrađeni’ poslovi u Crnogorskom narodnom pozorištu: samo za pozorište u GKU imamo preko 30 stručnih poslova i više umjetničkih zvanja (i nijesu svi umjetnički). U GKU za bibliotekarstvo postoje samo zvanja: knjižničar, viši knjižničar i bibliotekar i u članu 19 viši bibliotekar i bibliotekar savjetnik. Poslova, složenijih, nema. Kako Ministarstvo kulture nije propustilo da unese zvanje koreograf u GKU, a jeste zvanje bibliograf, na primjer?”, navodi se u saopštenju.

Rakočević: Sindikat prekršio dogovor

Saoptenjem se juče oglasio i direktor Nacionalne biblioteke Bogić Rakočević koji tvrdi da je Sindikat prekršio dogovor sa njim postignut na sastanku 16. aprila.

"Nakon razmotrenih zahtjeva Izvršnog odbora Sindikata, postignut je dogovor da direktor formira radni tim koji će razmotriti konkretne predloge Sindikata, ocijeniti osnovanost svih predloga pojedinačno i na osnovu toga sačiniti inicijativu za izmjenu i dopunu Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, kao i ostalih propisa koji regulišu status zaposlenih u biblioteci. Ističem, postignut je i dogovor da se zajednička inicijativa uputi nadležnom Ministarstvu i da se ne preduzimaju nikakve sindikalne aktivnosti dok se ne dobije odgovor, koji bi bio osnov za donošenje navedenog akta. Odmah nakon održanog sastanka pripremio sam odluku o formiranju radne grupe, ali sam u međuvremenu dobio obavještenje od predsjednice Sindikata da oni ipak nastavljaju sa svojim aktivnostima. Iz navedenog proističe da je dogovor sa sastanka od 16. 04. prekršen od strane Sindikata i da se nastavlja postupak donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Nacionalna biblioteka ‘Đurđe Crnojević’”, tvrdi Rakočević.

Bonus video: