“Sirin” u izboru “CineLink Co-production Market”

Projekat reditelja Senada Šahmanovića našao se među osam igranih filmova i pet dramskih serija u jednom od programa Sarajevo Film Festivala
179 pregleda 0 komentar(a)
Senad Šahmanović, Foto: Ivan Čojbašić
Senad Šahmanović, Foto: Ivan Čojbašić

Projekat “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića našao se među osam igranih filmova i pet dramskih serija koji su selektovani za ovogodišnji “CineLink Co-production Market” koji se održava u okviru Sarajevo Film Festivala. Šahmanović, pored režije, zajedno sa Klaudijom Botino iz Francuske potpisuje i scenario, a producent je Veliša Popović.

“Ovaj izbor predstavlja glas nove generacije koja teži da se čuje kroz snažno i upečatljivo filmsko pripovijedanje. Iako različita u pogledu gledišta i autentičnosti, postoji zajednički trag ispitivanja identiteta. Projekti su duhoviti, strastveni i provociraju razmišljanja, a dolaze od nekih od najuzbudljivijih talenata iz naše regije”, izjavila je koordinatorka CineLink-a Amra Bakšić Čamo.

Projekat “Sirin”, koji je podržao i Filmski centar Crne Gore za razvoj projekta i proizvodnju, bio je selektovan i za MIDPOINT program za razvoj projekata, a dobio je nagrade za najbolji pitching u programu Pack and Pitch Sarajevo film festivala, kao i na festivalu u Prištini. Projekat je razvijan i na radionicama Zagreb film festivala i festivala Cinemed u Monpeljeu.

Scenario za film “Sirin” koji su pisali Botino i Šahmanović dobio je i nagradu francuskog fonda Bomarše.

Ovaj projekat je podržan i od strane SEE Cinema Network-a.

U okviru CineLink-a, autori i producenti projekata će učestvovati u pripremnoj radionici koja se ovih dana održava u Sarajevu sa eminentnim mentorima i predavačima, prije konačne prezentacije na programu CineLink Industry Days koji će se održati od 19. do 22. avgusta.

Bonus video: