Omaž generaciji, vremenu, djetinstvu i odrastanju "milenijalaca"

Kratkometražni igrani film “Orlovsko gnijezdo”, u režiji Milije Šćepanovića, snima se u Podgorici
1075 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa filma na snimanju, Foto: Una Jovović
Ekipa filma na snimanju, Foto: Una Jovović

Snimanje kratkometražnog igranog filma „Orlovsko gnijezdo“ u režiji Milije Šćepanovića, u produkciji Open box studija na čijem su čelu producenti Biljana Vušović i Ilija Brkanović, počelo je u Podgorici.

Scenario za ovo ostvarenje napisao je Ratko Radunović, a radnja odvija u jednom danu - tokom 24 časa. To je priča o prvom koraku ka odrastanju posljednjeg naraštaja takozvane “Petar Pan generacije”, (milenijalaca) koji će svojevrsnu ozloglašenost, između ostalog, zaraditi zahvaljujući pretjeranoj zavisnosti od moderne tehnologije i “brzog načina života”.

“Određeni kontrast ovoj tvrdnji pojačava činjenica da se ovaj kratki film dešava 1999. godine, i to još u Podgorici, kada digitalna tehnologija kakvu danas poznajemo, ne samo što nije postojala, nego se pomenuto razdoblje i dalje oslanjalo na zamirućoj VHS tehnologiji koju najnovije podgoričke generacije mladih na neki način teško da uopšte i mogu da zamisle”, navodi ekipa filma.

U opisu se ističe da, uprkos svim događajima na ondašnjem Balkanu, centralni motiv je, “sedma umjetnost”.

“Za dva nerazdvojna jedanaestogodišnjaka, Dina i Nišu, ne postoji ništa drugo do uzbudljiv eskapizam u obliku dinamičnog filma. Budući da se radi o pripadnicima sasvim različitih materijalnih klasa podgoričkog društva, Niša i Dino se generalno ne druže ni sa kim, izuzev sa svojim video-rekorderima i tek djelimično s vlasnicom velikog lokalnog video-kluba, Ivonom, ali samo zato jer su, silom prilika, prinuđeni na to”, navodi se u saopštenju.

Film „Orlovsko Gnijezdo“, predstavljaće omaž jednoj generaciji, vremenu, djetinstvu i odrastanju „milenijalaca“, kulturi VHS-a i kućnog Videa, video-klubova i uopšte pop kulturi na prelasku u novi milenijum.

Uloge su povjerene: Ani Vučković, Jeleni Gavrilović, Srđanu Grahovcu, a protagoniste ove priče tumače Petar Kažić i Plamen Brnović, polaznici škole glume „Prazan prostor“, profesora Petra Pejakovića. Oni su kazali da uživaju u snimanju i da se nadaju da će opravdati ukazano povjerenje. Film će se snimati narednih nekoliko dana na različitim lokacijama u Podgorici, a autorski tim se nada da će premijerno biti prikazan na Montenegro Film festivalu 2019. u Herceg Novom.

Bonus video: