Umjetnost treba da bude dostupna svima

Umjetnici su mlade učili slikanju uljanim i akrilnim bojama na platnu, suživotu i međunarodnoj toleranciji, a radili su i sa djecom sa posebnim potrebama, jer ‘Mare nostrum’ ukazuje da umjetnost treba da je dostupna svima. Likovna kolonija ovoga tipa unapređuje međunarodne i međuetničke odnose”, rekao je “Vijestima” Mihal Spevak u ime CSP
485 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe radova sa kolonije, Foto: Radomir Petrić
Sa otvaranja izložbe radova sa kolonije, Foto: Radomir Petrić

Nedavno okončana 23. likovna kolonija „Buljarica Art“ ove godine bila je specifična po nekoliko detalja: imala je ne samo uobičajeni regionalni, već i globalni karakter, obilježen je lijep jubilej - deseta godišnjica bratimljenja sa bitoljskom kolonijom “De Niro Bitola”, a u sklopu nje udruženje “Crnogorsko-slovačko prijateljstvo” (CSP) sprovelo je projekat „Mare Nostrum“. Kolonija je trajala od osmog do 15. maja, a izložba radova sa kolonije otvorena je 15. maja i u postavci je u galeriji “Crvena komuna” u Petrovcu.

“Pored toga što su umjetnici u okviru ‘Buljarica Art’ stvarali nova likovna djela, CSP je priredilo specijalizovane tematske radionice akademskih umjetnika sa djecom i omladinom kroz ‘Mare nostrum’, projekat koji promoviše suživot, toleranciju i bogastvo različitosti, uz osnaživanje ranjivih društvenih kategorija, a podržan je od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Umjetnici su mlade učili slikanju uljanim i akrilnim bojama na platnu, suživotu i međunarodnoj toleranciji, a radili su i sa djecom sa posebnim potrebama, jer ‘Mare nostrum’ ukazuje da umjetnost treba da je dostupna svima. Likovna kolonija ovoga tipa unapređuje međunarodne i međuetničke odnose”, rekao je “Vijestima” Mihal Spevak u ime CSP.

Ističući zahvalnost ove asocijacije na podršci i saradnji pokretaču i domaćinu “Buljarica Art” umjetniku Draganu Brilu Mijaču, te OŠ „Štampar Makarije“ i SES „Mirko Vešović“ čiji su đaci učestvovali u radionicama, Spevak je dodao da su u “Buljarica ART”-u učestvovali Daniela Revajova Lihardusova iz Slovačke, Petar Hranueli iz Hrvatske, Ales Farlej iz Bjelorusije, Lidija Pahemska iz Sjeverne Makedonije, Etem Bajmak, Gabriele Šafarcik iz Njemačke, Vladimir Vlajić, Dragan Tasić, Miroslav Živković, Ana Golović iz Srbije, Vernon Džons iz Velsa i Morakot Kelklao iz Tajlanda, a gost kolonije je bio akademik Svetomir Arsić Basara.

Svečano otvaranje izložbe radova stvorenih na ovoj likovnoj koloniji bilo je u galeriji “Crvena komuna” u Petrovcu, a zajednički su je otvorili Spevak ispred CSP i Pande Petrovski ispred kolonije „De Niro“ iz Bitolja.

“Među izloženim radovima bila je i slika - zajednički rad učenika II razreda SEŠ „Mirko Vešović“ Ksenija Đurišić, Nedim Lekić iLuka Vukotić. U ime Međunarodne likovne kolonije „De Niro“, Petrovski je uručio prigodne poklone diplomatama Juraju Lešku iz Ambasade Slovačke Republike i Tomislavu Pavkoviću iz Ambasade Republike Hrvatske”, dodao je Spevak.

On je ukazao da CSP nastavlja aktivnosti iz oblasti kulture i umjetnosti već u junu nastupom na 4. Kongresu slovenskih matica u Martinu, u organizaciji Matice slovačke (MS), a u Tivtu će grupa studentske omladine MS održati koncert slovačkih pjesama i igara. U julu CSP učestvuje na folklornom festivalu u slovačkom gradu Detva, a u evropskoj prijestonici kulture - Košicama - otvoriće samostalnu izložbu akademske slikarke Jelene Vušurović sa Cetinja, sa planiranim kasnijim postavkama i u Bratislavi i Pragu.

Bonus video: