Otkriven najraniji sačuvani Mikelanđelov crtež

"Neposredno prije smrti Mikelanđelo je spalio velik broj svojih crteža, skica i karikatura nastojeći da spriječi da bilo ko dobije uvid u njegov razvojni put, a sve iz straha da bi javnost njegova djela mogla da doživi nesavršenim"
1066 pregleda 0 komentar(a)
The Seated Man, Foto: Artsy.net
The Seated Man, Foto: Artsy.net
Ažurirano: 27.05.2019. 12:36h

Britanski istoričar umjetnosti Timoti Kliford identifikovao je najraniji sačuvani crtež velikog renesansnog umjetnika Mikelanđela Buonarotija, prenosi portal Artsy.

Crtež napravljen olovkom i mastilom prikazuje figuru čovjeka koji sjedi na nečemu nalik tronu, obučenog u togu, a u ruci drži žezlo.

Kliford smatra da je djelo nastalo 1487. godine, kada je Mikelanđelo imao 12 ili 13 godina.

"Ovo je najraniji poznati Mikelanđelov rad, a nastao je godinu ili dvije prije bilo kog drugog njegovog rada za koji znamo, što ga čini posebno fascinantnim", rekao je britanski istoričar.

Crtež pod nazivom "The Seated Man" (Čovjek koji sjedi) u vlasništvu je anonimnog britanskog kolekcionara koji ga je kupio u jednoj francuskoj aukcijskoj kući godine 1989.

Tada je, kako prenosi agencija Hina, pripisan neidentifikovanom umjetniku.

Pošto je drugi istoričar umjetnosti Majls Čepel "naslutio" da bi moglo da se radi o Mikelanđelovom djelu, kolekcionar je kontaktirao Kliforda.

Rad je trenutno izložen u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti na izložbi italijanskih crteža iz 16. vijeka pod nazivom "Triumph of the Body: Michelangelo and Sixteen-Century Italian Draughtsmanship".

U katalogu izdatom povodom izložbe, Pol Džoanids koji proučava Mikelanđelova djela potvrdio je Klifordovo otkriće, a kustos izložbe Zoltan Karpati smatra da je prava sreća što je crtež sačuvan s obzirom na to da je Mikelanđelo uništio svoje brojne radove.

"Neposredno prije smrti Mikelanđelo je spalio velik broj svojih crteža, skica i karikatura nastojeći da spriječi da bilo ko dobije uvid u njegov razvojni put, a sve iz straha da bi javnost njegova djela mogla da doživi nesavršenim", rekao je istoričar Đorđo Vasari.

Bonus video: