O odnosu priroda - umjetnost - čovjek

Publika će na izložbi u galeriji Pizana imati priliku da vidi dio autorkinog projekta “Kosmički ritmovi” nastalog u periodu 2018-2019
476 pregleda 0 komentar(a)
Galerija Pizana, Foto: Duško Miljanić
Galerija Pizana, Foto: Duško Miljanić

Izložba Milene Mijović Durutović pod nazivom “Kosmički ritmovi” biće otvorena sjutra u 20 časova u galeriji Pizana u Podgorici.

Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, u tekstu koji prati izložbu, između ostalog, zapisala je: “Slikarski ciklus ‘Kosmički ritmovi’ Milene Mijović Durutović čine atraktivne slike i objekti nastali repeticijom i variranjem istog geometrizovanog motiva, ostvarene kombinovanom tehnikom na platnu, kojima su boja, zemlja, slama, voda i medijum gradivni elementi. U njima se umjetnica bavi odnosom priroda - umjetnost - čovjek. Nastanak umjetničkog djela obuhvata delikatan odnos upotrijebljenog materijala i prirodnog procesa. U skladu sa duhovnom raznovrsnošću radova koji čine postavku jeste i njihova zanatsko-tehnička složenost: uglavnom su rađeni kombinovanim radnim postupcima, njegovanim i rafiniranim senzibilitetom. U brzom, spontanom ritmu i gestu Milena izbacuje na podlogu svoj izražajni, simbolično-znakovni, izrazito grafički rukopis. Zahvaljujući svim ovim svojstvima umjetnica postiže jednu psihološki ekspresivnu atmosferu, zasićenu apsolutnom tišinom, nepomućenim mirom jedne osobene metafizičke atmosfere. U njima nema tajanstva pojave i događanja već izvjesnog tajanstva stanja čistog prostora…”.

Publika će na izložbi u galeriji Pizana imati priliku da vidi dio autorkinog projekta “Kosmički ritmovi” nastalog u periodu 2018-2019.

Izložba je otvorena do 20. juna 2019.

Bonus video: