Kad se u Nikšiću rodi pjesnik: Veče posvećeno Vitu Nikoliću, Draganu Raduloviću...

Radoje Kandić, iz Društva prijatelja biblioteke „Njegoš“ kazao je da pri izboru pjesnika osluškuju kako glas publike, tako i svoj glas
618 pregleda 0 komentar(a)
Sa poetske večeri u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa poetske večeri u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Kada udruže snage Narodna biblioteka “Njegoš” iz Nikšića i Društvo prijatelja biblioteke„ Njegoš“ onda se rodi poezija i veče u kome ljubitelji stiha mogu da uživaju. Tako je bilo i preksinoć u Gradskoj kući u Nikšiću gdje je upriličeno veče pod nazivom “Kad se u Nikšiću rodi pjesnik”, posvećeno nikšićkim pjesnicima Vitomiru Vitu Nikoliću, Draganu Raduloviću, Milanu Dugu Krivokapiću i Gojku Janjuševiću.

Mladi recitatori, Jovana Milić, Milena Šućur, Anastasija Marković i Miloš Zvicer više nego uspješno iznijeli su emociju nikšićkih pjesnika, dok je Anđela Tomić pokazala kako stihovi Vita Nikolića jednako lijepo zvuče i kada se pjevaju. Za muzičku podlogu bio je zadužen mladi pijanista Matija Bulajić, dok su moderatori večeri, Marijana Šćepanović i Ivan Lješković, publici približili život četvorice pjesnika.

“Raduje način na koji ovi mladi ljudi sve ovo pripremaju i pristupaju svim idejama. Moramo priznati ako nemamo njih za učesnike onda ništa nijesmo uradili. Kud će bolji način promocije poezije nego kada vidite da mladi žele da budu učesnici ovakvih večeri. To je najveće zadovoljstvo i pokazatelj da ste na pravom putu i da radite prave stvari“, kazala je direktorica Biblioteke, Renata Bulajić.

Radoje Kandić, iz Društva prijatelja biblioteke „Njegoš“ kazao je da pri izboru pjesnika osluškuju kako glas publike, tako i svoj glas, jer im je cilj da publici približe kako nepravedno zaboravljene pjesnike, tako i one poznate koji zaslužuju da uvijek iznova budu čitani.

„Ono što nas posebno raduje je što smo u okviru ove pjesničke večeri ‘ubacili’ jednog nepravedno marginalizovanog pjesnika Gojka Janjuševića koji je i te kako osjećao i lokalne prilike i mentalitet, opisujući isključivo lokalne okolnosti uspio da njihov doživljaj uzdigne na veći nivo. Naravno, o preostaloj trojici pjesnika koliko god da se govori nikada se ne može sve ispričati“, kazao je Kandić.

Isti akteri su organizovali i večeri posvećene „društvu besmrtnih pjesnika“- Dušanu Kostiću, Mirku Banjeviću, Janku Đonoviću i Aleksandru-Lesu Ivanoviću, kao i najvećem sanjaru, Sergeju Jesenjinu. A biće takvih večeri, kako obećavaju, još.

“Ovo je tek zagrijavanje. Ohrabreni odzivom i publike i učesnika nastavićemo da promovišemo poeziju tako da ćemo svakog mjeseca organizovati makar po jedan događaj“, obećao je Kandić. U junu će to biti veče jugoslovenske poezije, takođe u sklopu Nikšićke kulturne scene, kao i prethodno organizovane večeri.

Bonus video: