Crnogorska vajarka na Fulbrajtovom programu

Radovanović je prva učesnica rezidencijalnog programa u Centru umjetnosti Silvermajn u SAD od 1. do 15. juna
1408 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Radovanović i Dilenšnajderovi, Foto: Privatna arhiva
Ivana Radovanović i Dilenšnajderovi, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska umjetnica, vajarka Ivana Radovanović prva je učesnica Fulbrajtovog rezidencijalnog programa (Fulbright Artist Residency Program) koji se održava u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Konektikat, u Centru umjetnosti Silvermajn (Silvermine Arts Center) od prvog do 15. juna. Ovaj program inicirali su i finansirali umjetnik Dženet Henesi Dilenšnajder (Janet Hennessei Dilenschneider) i njen suprug, poslovni direktor Robert Dilenšnajder.

“Veoma sam počastvovana što sam prvijenac, dobitnik ove rezidencije, Silvermine Fulbright Art Residency. Na samo sat vremena vožnje od Njujorka, u Silvermine se nalazi Škola umjetnosti sa preko 4.000 godišnjih upisa; pet besplatnih javnih galerija koje izlažu savremenu umjetnost i sarađuju sa međunarodno priznatim umjetnicima”, kazala je Radovanović “Vijestima” ističući da je u pitanju visoko kotirana škola umjetnosti.

Ona je dodala da bi njen “budući rad, uz malo sreće”, trebalo da bude realizovan na kampusu St. John’s Univerziteta gdje gostuje.

Crnogorska umjetnica će imati priliku da sarađuje sa članovima fakulteta Silvermajn koji će biti njeni mentori - sa profesoricom istorije umjetnosti na Jejlu, Robin Džefi Frank (Robin Jaffee Frank) i sa direktorom galerije Rodžerom Mudrom (Roger Mudre). Oni će sa Radovanović razgovarati o njenom budućem projektu. Robin Džefi Frank je ranije bila glavni kustos u Muzeju umjetnosti Vodsvort Atinium (Wadsworth Atheneum) i kustos američke umjetnosti u Umjetničkoj galeriji Univerziteta Jajl.

“Radovanović će imati priliku da se njen rad kurira ili na samostalnoj ili grupnoj izložbi koja će kasnije biti prikazana u Silvermine galerijama”, navodi se u saopštenju i ističe:

“Silvermine je počastvovan da primi Ivanu Radovanović. Radujemo se što ćemo u naš kampus ugostiti naučnike Međunarodnog instituta za obrazovanje kako bismo unaprijedili umjetničku izvrsnost i podstakli kulturnu razmjenu”, rekla je Rose-Marie Fok, predsjednica odbora Silvermine Arts Centra.

Rezidencija “Silvermine Fulbright” trajaće dvije sedmice u januaru i junu i njome će upravljati Međunarodni institut za obrazovanje (IIE). Sadašnji strani stipendisti i Fulbrajtovi gostujući stipendisti imaće pravo da učestvuju u programu u kojem će raditi sa mentorom - članom Silvermine fakulteta.

“Oslanjajući se na cijenjeni ugled Silvermine Arts Centra, ovaj Međunarodni program umjetnika u rezidentu podstiče kreativni, intelektualni i profesionalni razvoj. Biti dio Fulbrajtovog programa u skladu je sa vizijom kompanije Silvermajn da zagovara umjetnost kao sredstvo za stvaranje kulturnih mostova razumijevanja širom svijeta”, kazala je Fokova ističući da je umjetnicima obezbijeđeno 300 kvadratnih metara privatnog radnog prostora sa “obilnom prirodnom svjetlošću i vještačkim svjetlom”.

Rezidencija u trajanju od dvije sedmice, u zavisnosti od ciljeva umjetnika, dostupna je za sljedeće medije: keramika; novi mediji; dizajn namještaja/obrada drveta; slikanje; crtanje; skulptura od metala/gline. Učesnici ovog programa imaće priliku i da posjete umjetničke zbirke u nekoliko lokalnih muzeja i galerija.

Troškovi rezidencijalnog boravka Ivane Radovanović iznose 25 hiljada dolara, odnosno nešto više od 22.200 eura.

Bonus video: