KEMAL MUSIĆ PREDSTAVIO NOVI ROMAN NA REFESTIKONU

"U književosti je potrebno je malo biografije i puno imaginacije"

Roman “Nedokazive istine” narativno i i ideološki uobličava na tri nivoa, u kojem prvi pripada fenomenu priče i pričanja, priče o priči u priči. On je svojevrsna analiza, umjetnička i umjetnikova, koji ispred sebe postavlja samo jedan zadatak, da na jednom mjestu sakupi ono što je u priči i o pričanju
378 pregleda 0 komentar(a)
Sa Refestikona, Foto: Jadranka Ćetković
Sa Refestikona, Foto: Jadranka Ćetković

“Svaku istinu koju stavite u knjigu ona postane literatura, sve istine koje se nađu u knjizi su nedokazive, a sve ono što napišete u knjizi postaje istina, ako ste ubjedljiv pisac”, kazao je pisac Kemal Musić, autor romana ,,Nedokazive istine Lameka Ćisuma“, koji je promovisan sINOĆ u kući Rista Ratkovića, u okviru VII Regionalnog festivala fantastičene književnosti REFESTICON.

"U književosti je tako, potrebno je malo biografije i puno imaginacije, a ova moja knjiga je upravo takva. Zadovoljstvo mi je što ove godine mogu kao pisac i stvaralac da se predstavim na ovom festivalu fantastične književnosti, koji je tokom sedam godina postojanja prerastao u jedan od najboljih. Uvjeren sam da će REFESTICON doživjeti i svoje pedeseto izdanje, te da će trajati koliko i Ratkovićeve večeri poezije."

Profesor književnosti Radoman Čečović je kazao da se roman “Nedokazive istine” narativno i i ideološki uobličava na tri nivoa, u kojem prvi pripada fenomenu priče i pričanja, priče o priči u priči.

“Drugi nivo pripada pripovjedaču, izvjesnom piscu Lameku Ćisumu, koji kroz svojevrsnu dedaalusovsku asocijativnost smišlja i domišlja sebe, svijet i literature”, kazao je Čečović, dodajući da je treći nivo fantazije ili fatastifikacije objektivne stvarnosti.

“Ovaj roman je svojevrsna analiza, umjetnička i umjetnikova, koji ispred sebe postavlja samo jedan zadatak, da na jednom mjestu sakupi ono što je u priči i o pričanju”, kazao je Čečović.

U okrviru REFESTIKON-a izvedena je pozorišna predstava,,Legenda o Vražijim firovima“, učenika Srednje stručne škole, .

Predstava,,Legenda o Vražijim firovima“ rađena je po tekstu Rafeta Mulića, u režiji Mernise Mustajbašić.

U okviru programa VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, u kući Rista Ratkovićaje otvorena likovna izložba „Zmajevi dolaze“, učenika bjelopoljskih osnovnih škola.

Četrdeset radova, od stotinu pristiglih odabrao je stručni žiri, u sastavu dr Andrijana Rabrenović, Luka Joksimović i Vladimir Jelić, i oni će se naći na stranicama zbirke kratkih priča “Zmajevi dolaze”.

Predsjednik Opštine Petar Smolović podsjetio je da ta Opština godinama podržava ovaj festival, koji ima značajno mjesto na mapi fesitavala u regionu.

Pisati na temu ,,Zmaja vražjih firova“sigurno je bilo inspirativno za pisce koji su se odazvali pozivu za kratku priču, poksebno kada znamo na koliko načina ovaj motiv može bii obrađen u mašti pisaca“,kazao je Smolović.