Promocija u Kolašinu: Nemoguće je bilo crnogorstvo istjerati iz Crnogoraca

Knjiga „U slavu crnogorskih komita“, podsjetio je Slobodan Bato Mirjačić, nastala je kao zbornik dokumenata i impresija, koje su pratile izgradnju spomenika komitima u Nikšiću
1069 pregleda 3 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Dragana Šćepanović
Sa promocije, Foto: Dragana Šćepanović

"Komiti su bili jači i od nezapamćene civilizacijske nepravde da se Crnoj Gori, kao zemlji pobjednici u Prvom svjetskom ratu, pokuša izbrisati ime, a njena istorija postati „riječ koja smeta“. Pucnji i žrtve komita to nijesu dozvolili“, poručeno je sa promocije knjige „U slavu i čast crnogorskih komita“ u Kolašinu.

Promociju su organizovali UBNOR i antifašista Kolašina i Nikšiča, Gimnazija „Stojan Cerović“ iz Nikšića i Centar za kulturu iz Kolašina.

Knjiga „U slavu crnogorskih komita“, podsjetio je Slobodan Bato Mirjačić, nastala je kao zbornik dokumenata i impresija, koje su pratile izgradnju spomenika komitima u Nikšiću.

„Komiti nijesu pristali da Crne Gore više ne bude i da se njena istorija poništi. Spomenik u Nikšiću je podignut za preko 5.000 poginulih i preko 15.000 protjeranih komita u periodu 1916 – 1929 godine“, rekao je on.

Kako je kazao Gojko Vlahović, predsjednik kolašinskog UBNOR-a „nemoguće je bilo „crnogorstvo“ istjerati iz Crnogoraca.

On je podsjetio na Rovačku republiku i „okupaciju 1918 . godine, kojoj su se komiti suprostavili znajući da će naredna pokoljenja dočekati državu“.

Prema riječima predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, poruke knjige koja je promovisana, poklapaju sa ciljevima lokalne uprave da se kod mladih razvija ljubav prema državi i da se na toj osnovi formiraju i pojedinici i institucija.

Kroz riječ i pjesmu, gimnazijalci iz Nikšića Anđela Pantović, Milena Vujadinović, Milutin Kankaraš, Jovana Stanjević,Tijana Draganić, Milica Ćetković, Martina Miković, Alekda Pavlićević, podsjetili su na period crnogorske istorije od 1916 do 1929 godine. Program su, zajedno sa njima, pripremili profesori Zvonko Femić, Veselinka Vučić, Dragana Raičević i Marija Vujoševič.

Bonus video: