Drugi konkurs za nagradu Milčik

Institut za savremenu umjetnost Crne Gore poziva umjetnike do 40 godina da apliciraju za nagradu koja je dio “Young Visual Artist Awards” mreže
313 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnje izložbe finalista, Foto: Institut za savremenu umjetnost
Sa prošlogodišnje izložbe finalista, Foto: Institut za savremenu umjetnost

Institut za savremenu umjetnost raspisao je drugi javni konkurs za Nagradu Milčik Young Visual Artist Award 2019. za umjetnice i umjetnike iz Crne Gore do 40 godina.

Nagrada je dio “Young Visual Artist Awards” mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nevladine organizacije, a rok za podnošenje prijava je 15. septembar u podne, dok će finalisti biti objavljeni prvog oktobra, a šestog decembra će biti proglašen dobitnica ili dobitnik Nagrade Milčik 2019. Dobitnik prve Nagrade Milčik 2017. je umjetnik Siniša Radulović.

“Nagrada podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u Njujorku, u Sjedinjenim Američkim Državama, u prostoru organizacije Residency Unlimited (www.residencyunlimited.org), a troškovi puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije su pokriveni u potpunosti. Nagrada se organizuje u saradnji sa Residency Unlimited iz New York-a i podržala ju je “The Trust for Mutual Understanding New York”. Umjetnici se na konkurs mogu prijaviti samostalno, ili ih mogu prijaviti institucije ili pojedinci. Nagrada nije namijenjena za primijenjenu umjetnost, dizajn, pozorište, ples i film”, poručuju organizatori.

Nagrada je namijenjena pojedincima i umjetničkim parovima, a u slučaju umjetničkog para, kandidati su dužni da dodatna sredstva sami obezbijede. Od kandidata se zahtijeva da profesionalno djeluju u periodu od 3 do 5 godina (po zaključku školovanja) i da imaju aktivnu izlagačku djelatnost, da su učestvovali na više grupnih ili samostalnih izložbi, ističe se u pravilima konkursa.

Prijava za konkurs Nagrade Milčik Young Visual Artist Award 2019 mora sadržati: lične podatke: ime, prezime, adresa, telefon, e-mail; kratku profesionalnu biografiju (na crnogorskom i engleskom jeziku) sa obaveznom godinom rođenja; izjavu kandidata koja predstavlja uvod u rad i sadrži osnovne ideje umjetničkog interesovanja, odnosno pismo preporuke predlagača do jedne stranice (na crnogorskom i engleskom jeziku).

Treba dostaviti i portfolio sa prezentacijom do 10 radova ne starijih od dvije godine. U portofoliu treba da se nađu i podaci o radovima: ime, godina, tehnika i dimenzije rada, gdje je djelo bilo izlagano i kratak opis rada. Ne prilažu se originalni radovi, a fotografije koje dokumentuju radove moraju biti dobrog kvaliteta.

Ukoliko prijava sadrži video radove, njih je potrebno postaviti na vimeo ili you tube kanal, u maksimalnom trajanju od 10 minuta, te u prijavi treba navesti dostupan link. Tražena dokumenta i portfolio treba predati uPDF formi, po mogućnosti sve u jednom dokumentu, ne većem od 5 megabajta. Nepotpune, neadekvatne i zakašnjele prijave prilikom izbora žiri neće razmatrati.

Dokumentaciju je potrebno poslati u elektronskom obliku na e-mail: milcik@ica-me.org.

Prijavljeni kandidati mogu biti državljani Crne Gore ili strani državljani koji stvaraju u Crnoj Gori. Umjetnice/ci koji nijesu državljani Crne Gore ili koji nemaju stalno mjesto prebivališta u Crnoj Gori, treba da bidu priznati za njihov doprinos u razvijanju umjetničke scene u Crnoj Gori. Bitno je da dobro govore engleski jezik, a žiri će obaviti intervju sa finalistima dijelom i na engleskom.

Dobitnica ili dobitnik nagrade je obavezan da u izabranom terminu otputuje i boravi u SAD i da po povratku napravi samostalno predstavljanje u dogovorenoj galeriji. April i maj 2020. godine su određeni termini za nagrađenu umjetnicu ili umjetnika iz Crne Gore.

Ukoliko su kandidati u tom periodu spriječeni obavezama i ne mogu boraviti na rezidencijalnom programu, iz ISU predlažu da “razmotre mogućnost prijavljivanja na neki od sledećih konkursa”.

Prijave će pregledati međunarodni stručni žiri koji se sastoji od četiri člana koji će izabrati troje do četvoro nominiranih finalista za nagradu. Finalisti Nagrade Milčik 2019. će se sa novim, ili do dana izložbe, neizlaganim radom predstaviti na kolektivnoj izložbi 6. decembra u Fondaciji Petrović Njegoš u Podgorici, gdje će biti proglašen dobitnik nagrade.

Detaljne informacije o Nagradi Milčik 2019. i uslovima javnog konkursa mogu se pronaći na internet stranici: ica-me.org, a informacije i putem mejla: info@ica-me.org.

Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova.

Mrežu nagrada čini 11 zemalja

“The Young Visual Artists Awards (YVAA)” je internacionalni nagradni program namijenjen mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima iz Centralne i Jugoistočne Evrope.

Wendy W.Leuers je osnivačica i direktorica Fondacije Civilno Društvo (Foundation for Civil Society), predsjednik Vaclav Havel, a zajedno sa grupom umjetnika disidenata prvi su 1990. godine uspostavili “Jindrich Chalupecky Award” u Čehoslovačkoj, kako bi se prepoznala umjetnička izvrsnost kod vizuelnih umjetnica/ka mlađih od 35 godina, kojima se pružala prilika boravka i povezivanja sa SAD.

Program nagrade za mlade vizualne umjetnice/ke (YVAA) je uspostavljen tokom nekoliko godina kroz međunarodnu mrežu sličnih nagrada sa podrškom američke fondacije “Trust for Mutual Understanding”.

Dio ove mreže danas čini 11 zemalja: Češka Republika, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska i Crna Gora. U 2015. godini YVAA je imenovala Residency Unlimited (RU) za organizatora i domaćina rezidencijalnog programa u Njujorku.

Od 2016. godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, a od 2017. godine i u Crnoj Gori, nagrada se dodjeljuje bijenalno, dok će rezidencijalni program u New York-u trajati dva mjeseca.

Bonus video: