Otvoren Međunarodni književni festival "Odakle zovem, Podgorica 2019"

Specijalni gost koji je prisutne pozdravio na otvaranju je i francuski književnik Patrick Armand - Gbaka Brede, umjetničkog imena Gauz koji je porijeklom sa Obale Slonovače i pisac je, scenarista, dokumentarista, fotograf i urednik satiričkih novina
906 pregleda 2 komentar(a)
Odakle zovem Podgorica 2019., Foto: Jelena Kontić
Odakle zovem Podgorica 2019., Foto: Jelena Kontić

Međunarodni književni festival “Odakle zovem, Podgorica 2019”, svečano je otvoren večeras na platou jedne od najljepših knjižara regiona, knjižare Karver u Podgorici. Festival je otvorio ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović koji je prepoznao važnost ovog događaja za kulturnu scenu Crne Gore i u tome što "pored raznovrsnih poetika, formi i književnih izraza, kao i stalne prisutnosti kritičkog i teorijskog diskursa, bitan segment manifestacije čine filmski i muzički sadržaji", naveo je on ističući sve to kao faktore koji ovaj festival postavljaju na nivo iznad mnogih ostalih književnih događaja.

Ovogodišnji, 11. festival "Odakle zovem" traje do prvog jula i, pored knjižare Karver, naći će svoje mjesto i u Kulturno - informativnom centru "Budo Tomović", sala Dodest, kao i u Vinskom podrumu Šipčanik ggdje će biti predstavljeni posebni segmenti festivala, filmski - posvećen Dušanu Makavejevu, odnosno program "Vranac - najbolja kratka priča".

Specijalni gost koji je prisutne pozdravio na otvaranju je i francuski književnik Patrick Armand - Gbaka Brede, umjetničkog imena Gauz koji je porijeklom sa Obale Slonovače i pisac je, scenarista, dokumentarista, fotograf i urednik satiričkih novina.

"Iako sam prvi put ovdje ne osjećam se kao stranac. Prije nekoliko godina sam imao iskustva sa Balkanom. Osjećam se blisko sa ljudima sa ovih prostora, čak i bliže sa Balkancima nego sa Francuzima sa kojima dijelim jezik", rekao je on. Gauz će sjutra, 27. juna u 11.30 održati predavanje, odnosno razgovor sa zainteresovanim studentima, na temu "Lčni bagaž u drugoj kulturi i jeziku".

Sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, Ana Medigović ozdravila je prisutne i svima poželjela ugodne festivalske dane, a festivalu još dugi niz uspješnih godina.

Nakon otvaranja je uslijedio program pod nazivom "Događaj slobode", što je i slogan ovogodišnjeg festivala. O slobodi (u najslobodnijem shvatanju iste) govorili su Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, Tanja Bakić i Varja Đukić, a zatim je uslijedio nastup prepoznatljivog klupskog benda "Crveno i crno".

Tokom narednih dana publika može očekivati bogat program festivala, a detalji se mogu pronaći na internet stranici odaklezovem.net.

Bonus video: