Glas mladih o slobodi

“Hvala na ovoj nagradi, a najveće hvala jer su vidjeli i razumjeli moju junakinju, koja umjesto da broji kamenje, od njih pravi svoje ikone. Natečena, umorna, izranjavana, ali srećna. Takvu hrabrost bih poželjela svima!”, poručila je Senić
422 pregleda 0 komentar(a)
Sa promacije , Foto: Filip Roganović
Sa promacije , Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.07.2019. 14:23h

Tamara Senić osvojila je prvu nagradu na konkursu “Neka se i tvoj glas čuje” nevladine organizacije “Ženski glasovi” za najbolju kratku priču crnogorskih pisaca i spisateljica do 30 godina, na temu “Lična sloboda”. Senić je nagrađena za kratku priču “Ubij svoje najdraže”.

“Hvala na ovoj nagradi, a najveće hvala jer su vidjeli i razumjeli moju junakinju, koja umjesto da broji kamenje, od njih pravi svoje ikone. Natečena, umorna, izranjavana, ali srećna. Takvu hrabrost bih poželjela svima!”, poručila je Senić...

Pored Senićeve, posebne nagrade osvojili su Tijana Rakočević za priču “Blink” koja je istakla da se uskoro može očekivati i njena zbirka, a nagrađen je i najmlađi učesnik konkursa 17-godišnji Jovo Radović koji je poslao dvije priče, ali je nagrađen za “Košmar”. On je istakao da mu je posebno zadovoljstvo to što je pisao o onome što je osnovna potreba svih, a čega u našoj državi najmanje ima - o slobodi. Priča “Tinejdžeri sa periferije” Jovane Šekularac biće prevedena na engleski jezik i poslata na međunarodne konkurse. Spisateljica Olja Knežević, pisac i kolumnista Balša Brković i profesor književnosti Miroslav Minić odlučili su da svoje mjesto među koricama zbirke “Lična sloboda”, pored nagrađenih, nađi i autori: Balša Božović, Nina Bukilić, Tijana Draganić, Stefan Ivanović, Aida Orahovac Kuč, Jovana Malović, Sonja Milatović, Aleksandar Mrdak, O. M. - enigma, OTTO, Katarina Perović, Zorana Petričević, Dejan Popović, Mirjana Rudović i R.R. Zbirka je promovisana preksinoć u punoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Tema lične slobode je upravo ono što je podstaklo mlade da pišu, jer, primjećuje Minić, društvo, obrazovni sistem, pa tako i profesori uče nas da prihvatimo kalupe. On je istakao da se u to uvjerava sa svakom generacijom prvaka kojoj je predavao tokom svog desetogodišnjeg iskustva i poručuje da je greška svih koji se trude da na taj način usmjere djecu.

Brković je kazao je da je ovim projektom promovisan i dobar model komuniciranja sa mladima čije glasove treba osluškivati. “Sloboda je uvijek žudnja, sloboda je uvijek u pitanju, sloboda gotovo nikada nije u odgovoru, nego u umijeću postavljanja pitanja, a svaka od ovih priča na svoj način potvrđuje to umijeće... Svaka od ovih priča ima razlog da bude napisana, da bude objavljena i da bude pročitana, to je mjera književnog” ocijenio je Brković. Knežević je čestitala svima i najavila radionicu kreativnog pisanja koja će biti održana krajem avgusta. Projekat je podržan kroz program “Za jači glas organizacija građanskog društva”, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo - FAKT, a finansira Američka ambasada u Podgorici. Izvršna direktorica FAKT-a Anica Maja Boljević zahvilila se mladim autorkama i autorima na pričama i hrabrosti da se prijave na konkurs.

Minić: Džon Kiting mi je u glavi

Minić je sa prisutnima podijelio i svoje iskustvo rada u školi i istakao da se zalaže za oslobađanje učenika od prethodno prihvaćenih stegi. “Uvijek mi je bio prisutan Džon Kiting iz ‘Društva mrtvih pjesnika’. Krajem osnovne škole sam pogledao taj film i obećao sebi da ako se ikada budem bavio pedagogijom i radio u školi, potrudiću se da budem kao i on. Nikad nijesam pocijepao tu prvu lekciju iz teorije književnosti, ali vodim se time da je važno da mladi ljudi mogu slobodno da pišu, na taj način osvajaju svoju slobodu i da su svjesni da nema potrebe za ustručavanjem”, poručio je on i čestitao mladima koji su se oslobodili, napisali i poslali svoju priču.

Bonus video: