Kvalitetna domaća produkcija

Publika će biti u prilici da vidi i predstavu šabačkog ozorišta “Pretposljednja panda ili Statika”, koju je po tekstu Dina Pešuta, režirao mladi reditelj Maksim Milošević. Kuriozitet ovogodišnje edicije i dolazak jednog od najznačajnijih slovenačkih pozorišta Gledališča Glej iz Ljubljane sa komadom “Gilgalovanje” nastalom po “Epu o Gilgamešu
529 pregleda 0 komentar(a)
Korifej teatar, Foto: Printscreen
Korifej teatar, Foto: Printscreen

Naglasak na domaću produkciju, sadržajan i kvalitetan program za mlađu publiku, filmske večeri, radionice..., to je ono što će, kažu organizatori, obilježiti ovogodišnji Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej. Festival, šesti po redu, održava se u Kolašinu od 26. jula do 20 avgusta, u organizaciji Opštine Kolašin i NVO “Korifej teatar” iz Kolašina. Pod sloganom “Teatar Expo Incident” festival nastavlja ideju predhodnih izdanja pod geslom “Živa ulica”, odnosno, “Otvorena varoš”. Sve to “imajući za cilj razvoj pozorišne umjetnosti u Kolašinu, te poboljšanje kulturne ponude Crne Gore, naročito sjevera”, objašnjavaju organizatori.

“Za razliku od prethodnih godina, naglasak je stavljen na domaću produkciju, to jest, predstave iz Crne Gore i regiona. Tako će ove godine nastupiti Gradsko pozorište i Teatar mladih sa predstavom “Porodične priče” Biljane Srbljanović u kojoj igraju Branka Femić, Karatina Krek, Branko Ilić i Goran Slavić, a za koju je muziku uradio Edo Maajka. Zatim, Nikšićko pozorište sa “Crnom kutijom”, predstavom u režiji Gorana Bulajića, nastalom po motivima italijanskog filma “Perfect Strangers”“, saopštili su organzatori.

Publika će biti u prilici da vidi i predstavu šabačkog ozorišta “Pretposljednja panda ili Statika”, koju je po tekstu Dina Pešuta, režirao mladi reditelj Maksim Milošević. Kuriozitet ovogodišnje edicije i dolazak jednog od najznačajnijih slovenačkih pozorišta Gledališča Glej iz Ljubljane sa komadom “Gilgalovanje” nastalom po “Epu o Gilgamešu”.

“Osim toga, nastupiće i značajne snage iz okruženja i zemlje: ATAK Podgorica sa ‘Gospođom Bovari’ nastalom po istoimenom romanu francuskog klasika Gistava Flobera, a u kojoj igraju crnogorski mladi glumci Anđelija Rondović, Slaviša Grubiša, Jovan Dabović i Zoran Dragićević. Ugostićemo i teatar ‘Do daske’ iz Banja Luke koji će izvesti čuvenu ‘Plavu pticu’ Morisa Meterlinka, dramu za koju je pisac dobio Nobelovu nagradu 1911.godine. Domaćin Korifej teatar izvešće predstavu ‘Žena koja je skuvala svog muža’, komediju u kojoj igraju Marija Đurić, Anđelija Rondović i Đorđije Tatić. Takođe, baletska trupa ‘Ballo’ iz Podgorice izvešće nam svoju najnoviju koreo-predstavu za koju je već stekla naklonost i publike i struke, pod nazivom ‘Krik’“, kazao je Zoran Rakočević organizator festivala I pozorišni reditelj.

Kulturni centar Anikšej iz Litvanije u kafiću SFRJ izvešće svoju duo dramu “Đavolji usamljenik”, a trupa Terminus a Quo iz poljskog gradića Nova Sol izvešće ulični performans “Laski”, a potom i svoju drugu predstavu “Tiranija”. To je tvrde organizatori, takođe, jedan od kurioziteta festivala, jer je ta predstava koju Poljaci preko 30 godina igraju na svojim daskama. Predstava je nastala po motivima istoimene pripovjetke velikog crnogorskog pisca Miodraga Bulatovića.

“Ono što karakteriše Korifej festival ove godine jeste ponuda profesionalnog pozorišnog proizvoda. Ipak, zastupili smo i dvije amaterske predstave koje su na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju osvojile prva dva mjesta, a to su:“Draga Jelena Sergejevna” Centra za kulturu Mojkovac i autorski projekat Branka Kovačevića “Metak lutalica” u produkciji NVO Kulturni kreator, studio Đeca cvijeća iz Podgorice.”

Mlađa publika imaće priliku da prati, takođe, kvalitetan I raznovrstan program. Pored “Plave ptice”, ansambl Telo kao instrument - Alice in Wonder BAND će izvesti svoje dvije predstave za djecu na otvorenom, Kiss i Rikataka, prestaviće uličnim predstavama sa lutkama. Biće zastupljen i dramski studio Nada iz Srbije. Cvetin Aničić će izvesti i svoju “Simfoniju u F duru ili Malu lekciju protiv šunda”.

Od ukupno 25 događaja, planirano je da se na otvorenom održe 13. Ostale sadrćaje publika će pratiti u sali Centra za kulturu.

Dizajner festivala je Srđa Dragović, produkcijskim poslom će se baviti Tamara Jašović, a tehničkom logistikom Đorđije Tatić. Selektor programa i glavni organizator 6. izdanja Korifej festivala je pozorišni reditelj Rakočević.

Bonus video: