"Who See" na otvaranju XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike

Na koncertu će premijerno biti izvedena još jedna porudžbina KotorArta, kompozicija "Pogledi" za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku crnogorske kompozitorke Nine Perović
569 pregleda 0 komentar(a)
Who See, Foto: Bojan Vasljević
Who See, Foto: Bojan Vasljević

Popularni crnogorski hip-hop duo, klapa "Who See" nastupiće u Kotoru na otvaranju XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Duo, koga čine Dejan Dedović i Mario Đorđević, poznati i kao Dedduh i Noyz, sa Festivalskim orkestrom KotorArta premijerno će izvesti kompoziciju "Kotor 1979" Ivana Marovića, nastalu kao porudžbina Festivala povodom obilježavanja 40 godina od strahovitog zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru.

Na koncertu će premijerno biti izvedena još jedna porudžbina KotorArta, kompozicija "Pogledi" za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku crnogorske kompozitorke Nine Perović.

"Prvi put ćemo učestvovati na festivalu ovog tipa i biće nam zadovoljstvo da kompozicijom Ivana Marovića otvorimo ovogodišnji Festival", rekao je Dedović.

Kaže da je ovo bio izazovan zadatak.

"Obilježiti 40 godina od nikad zaboravljenog haosa koji je zadesio ne samo naš grad. Stradali su ljudi, imovina, kultura... niko se sa osmijehom ne prisjeća tih dana".

  • Tematika kompozicije "Kotor 1979", evociranje tragičnog događaja, je potpuno drugačija. Kako je tekao proces pisanja teksta i da li se razlikovao od Vašeg uobičajenog rada?

"Što se tiče same pjesme koja je vezana za Festival KotorArt i obilježavanje 40 godina od zemljotresa, na njoj smo radili sa dodatom emocijom i vjerujem da će se to osjetiti kod publike prilikom izvođenja. Kad je već emocija u pitanju, gledali smo da otvorimo više očiju nego što ih prirodno imamo, kako ne bismo rekli nešto što bi bilo netačni ili uveličano. Htjeli smo da bude baš kako je i bilo. Čitali smo o zemljotresu iz 1979. godine, gledali dokumentarce, slušali šta su nesrećni ljudi imali da kažu... Iz svega toga proizišao je tekst nas dvojice em-sijeva, a kritici ostavljamo da sudi i da posljednju riječ", rekao je Dedović.

  • Ovo je potpuno novo iskustvo za vas, s obzirom da je na nastupima duo "Who See" sam na sceni, a sada je tu i gudački orkestar, dirigent?

"Upravo tako. Nikad ranije nismo dijelili scenu sa orkestrom, ovog puta to će biti prilika. Veliku nadu polažem u emociju koja bude dolazila iz publike, a to znači da nema mjesta za razmišljanje o nekim drugim okolnostima".

Bonus video: