Lejla zablistala nakon dvije godine pauze

Mlada Baranka vratila se baletu na završnom koncertu škole “Princeza Ksenija”
1231 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz predstave “Chipolino”, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz predstave “Chipolino”, Foto: Privatna arhiva

Dvije godine pauze i izostanka iz baletske sale ni najmanje se nisu osjetile na njenom nastupa 9. juna u CNP-u - publika je ovacijama sa scene ispratila Lejlu Petović (20) koja je ubjedljivo izvela glavnu rolu čuvenog baleta “Chipolino“ kojim je baletska škola “Princeza Ksenija“ i formalno okončala školsku 2018/19.

Bila je to velika lična pobjeda učenice prve generacije škole, koja je sada student druge godine psihologije na Fakultetu medija i komunikacije Univerziteta „Singidunum“ u Beogradu.

Lejla je u baletu bila punih 13 godina, počela u rodnom Baru još sa četiri godine u Plesnom studiju „Zvončić“, koji je bio preteča škole “Princeza Ksenija“, u kojoj je bila od njenog osnivanja sve do odlaska na studije, kada je morala da prestane da se aktivno bavi baletom.

“Poziv direktorice i osnivača škole Vanje Pantović da nastupim u ‘Chipolinu’ me je zaista iznenadio, ali i obradovao, zbog toga što je vjerovala u mene. Nakon nekoliko nedjelja intenzivnih proba u Narodnom pozorištu u Beogradu, vratila sam se u formu i ponosna sam što smo uspjeli da sve odradimo kako treba. Takođe, moja je velika želja bila da ponovo zaigram na sceni i vratim taj osjećaj koji se ne može riječima opisati”, priča za “Vijesti“ Lejla tokom kratkog boravka u Baru pred nastavak ispitnog roka u Beogradu. Ona je ranije nastupala u svim velikim predstavama “Princeze Ksenije“ i na mnogim godišnjim koncertima koje je škola redovno priređivala u Baru i u Podgorici.

Sve njene drugarice iz škole koje su odmalena u baletu, imale su priliku da zablistaju u glavnoj ulozi, i kako kaže Lejla, naučile su kako je to biti dio ansambla, a kako solista.

“Dobar je osjećaj biti u glavnoj ulozi, posebno što sam imala podršku svih mojih drugarica koje se bile sastavni dio ansabla svih godina. Balet mi sada, na neki način, omogućava odmor od stvarnosti, obaveza oko fakulteta i svakodnevice i omogućava mi da radim ono u čemu uživam. Lijep je osjećaj uklopiti odabir moje buduće profesije i ono što volim. Zahvaljujući Vanji Pantović, imaću priliku da i ubuduće nastupam i budem dio ‘Princeze Ksenije’ i te divne priče o baletu”.

Tokom svih 13 godina baletskog školovanja, njeni predavači bili su mnoga zvučna i poznata imena iz svijeta baleta i umjetnosti, a Lejla posebno ističe Katju Petrovsku, Antoanetu Aleksijevui Svetlanu Tsidilinu.

Na pitanje “Vijesti“ na šta je najponosnija iz svih ovih godina sa „Princezom Ksenijom“, Lejla je odgovorila da su to iskustvo koje je stekla igrajući balet, ali i “disciplina, upornost i vrijedan rad kojima me je balet naučio, jer mi i danas to služi za sve što radim“.

“Ponosna sam na putovanja koja smo imali širom Evrope, i naravno, najponosnija na prijateljstva koja sam stekla tokom svih ovih godina i koja i danas traju. Balet je svim nama, posebno našoj generaciji, bio više od igre, bio je način života, ‘Princeza Ksenija’ je 13 godina igrala jednu od glavnih uloga u mom životu i dosta je uticala na mene. Naučila sam da volim i cijenim umjetnost, šta znači uložiti trud i rad u ono šta voliš, i kako se to na kraju uvijek isplati. Zahvaljujući njoj sam stekla najbolje prijatelje, imala priliku da upoznam najveća imena baleta, posjetila poznate baletske akademije i škole u Evropi i na tome ću uvijek biti zahvalna”.

Balerine “Princeze Ksenije“, među njima i Lejla, i ove jeseni nastupiće u Kini. Na poziv organizatora čuvenog šestog po redu međunarodnog festivala umjetnosti “Put svile“ od 6. do 18. septembra, predstaviće umijeće u gradu Ksi Anu koji je početak legendarnog Puta svile.

Bonus video: