Promovisana zbirka poezije Katarine Sarić

Sarić je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću diplomirala prvo maternji jezik i južnoslovensku književnost, a potom i filozofiju, a u Podgorici je na Fakultetu političkih nauka, magistrirala socijalnu politiku i socijalni rad
439 pregleda 1 komentar(a)
Krivokapić i Sarić, Foto: Radomir Petrić
Krivokapić i Sarić, Foto: Radomir Petrić

U sklopu 32. Barskog ljetopisa, u crkvi Svete Venerande u Starom gradu otvorena je izložba radova polaznika II festivalske Škole grafike koju je prethodnih 14 dana vodila akademska umjetnica Nataša Drešić.

Ukupno 23 polaznika starosti od 7 do 67 godina izložili su 44 rada u dubokoj štampi linorezu, a izložbu su otvorile Drešić i ispred organizatora Vesna Vujošević Labović.

Književni program Ljetopisa u Dvorcu kralja Nikole nastavila je sinoć promocija zbirke poezije "SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale" crnogorske pjesnikinje Katarine Sarić.

U razgovoru sa moderatorkom Marijom Krivokapić, Sarić je pričala o svojoj prozi koju je i kazivala.

Sarić piše socijalno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku namijenjenu za izvođačke performansa, a do sada je nastupala na Trgu pjesnika Grad –Teatra, Barskom ljetopisu, Sarajevskoj zimi "Buka i bijes", zagrebačkom festivalu Gornji-grad, te festivalima "Orfej na Dunavu" Domus "Viminacijum".

Tekstovi su joj zastupljeni na svim važnijim portalima u regionu.

Sarić je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću diplomirala prvo maternji jezik i južnoslovensku književnost, a potom i filozofiju, a u Podgorici je na Fakultetu političkih nauka, magistrirala socijalnu politiku i socijalni rad.

Do sada je objavila romane "S one strane svjetlosti", "Nađa uspori, zgazićeš pticu", koji je ujedno i drugoplasirani na konkursu atinske izdavačke kuće "Monoceros books" za balkansko područje, 2014. i "Amputirani", kao i roman-putopis "Moja Indija, OM journay".

Objavila je i filozofsko-fragmentarnu trilogiju "Caligat in Sole", zbirku priča pod nazivom "Akutna ženska sedmica" te zbirke poezije "G-đice Teatralne" i "SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale".

Izbor iz političko-erotske poezije objavljuje u specijalnoj izdavačkoj kući za avangardna i ekscentrična djela svjetskih umjetnika "Black Scat Books" u Kaliforniji.

Izborom iz socijalne poezije uvrštena je u ediciju "Artifact Nouveau" 2019. kao materijal za čitanje na seminarima i kursevima Delta Koledža u Kaliforniji.

Bonus video: