Bijelo Polje: Otvoren Internacionalni festival tamburaških orkestara

Po prvi put festivalu se predstavio sastav ''FM'' iz Čapljine sa melodijama prepoznatljivim za Hercegovinu, dok su tamburašku tradiciju Slavonije promovisali su večeras članovi tamburaškog orkestra ''Satir'' iz Davora
576 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja festivala u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa otvaranja festivala u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

''Bjelopoljci ovim festivalom iznova i snažno afirmisati ljubav, tradiciju i prijateljstvo među narodima, te promovisati zajedništvo kao trajnu civilizacijsku vrijednost“, kazao je sinoć direktor Centra za kulturu Milko Kovačević, otvarajući na gradskom trgu 17. Internacionalni festival tamburaških orkestara.

“Bijelo Polje ponovo i iznova sa puno topline, ljubavi i iskrenosti dočekuje svoje drage goste na ovom prestižnom festivalu”, kazao je Kovačević, ističući da na festivalu pored BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije ove godine po prvi put nastupaju gosti iz Ukrajine i Turske. Kovačević je podsjetio da je BIjelo Polje grad koji je sačuvao i srce i dušu, ali i obraz onda kada su se i čast i obraz olako gubili.

“I čini se da takva misionarska uloga ponosno pristoji našem gradu, našem Bijelom Polju. Gradu koji je sačuvao Zato i zbog toga u našem Bijelom Polju zvuk tambure pomiješan sa žuborom Ratkovićevog Lima, najbolje prija našem srcu i našoj duši”, kazao je on.

Festival su otvorili Bjelopoljski tamburaši sa profesoricom Saškom Vojinović Rakonjac. Kenan Hubanić je kazao da je ponosan što ideja o festivalu prije 17 godina potekla od članova tog sastava dr Sabro Šabanović, profesor Kruno Basekić, Drago Marković i mnogi drugi koji nijesu više među živima.

“Ali su nama dali snagu da nastavimo sa ovom tradicijom a i ponosni smo što je naš grad postao prepoznatljiv po ovom festivalu ne samo u Crnoj Gori već i regionu”, kazao je Hubanić.

Po prvi put festivalu se predstavio sastav ''FM'' iz Čapljine sa melodijama prepoznatljivim za Hercegovinu, dok su tamburašku tradiciju Slavonije promovisali su večeras članovi tamburaškog orkestra ''Satir'' iz Davora.

Bjelopoljsku publiku oduševio je i nastup muzičara iz Novog Sada predvođenih solistom Brankom Jovanovićem, koji čuvaju tradicionalni zvuk vojvođanske tambure.

DIo programa prve festivalske večeri posvećen je Hamdiji Šahinspahiću, koji je ostavio neizbrisiv trad u muzičkom nasleđu a njegove pjesme izvodio je tamburaški orkestar “Pljevlja”.

''Šahinspahić je sakupljao i izvodio pjesme koje su karatkerističke za naše podneblje i zadovoljni smo kako je publika toplo dočekala njihovo izvođenje, kazao je vođa orkestra Emir Prekić.

Večeras, druge festivalske večeri pored tamburaških orkestara nastupiće i Mostar sevdah reunion.

Bonus video: