Na Filmskom festivalu u Herceg Novom projekcije ostvarenja iz Kana i Venecije

Selektor dugometražnog filma Ivan Bakrač je istakao da se potrudio da u Herceg Novom budu prikazani filmovi sa fokusom na Balkan
373 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Slavica Kosić
Sa konferencije za novinare, Foto: Slavica Kosić

Na 33. Filmskom festival Herceg Novi - Montenegro film festival koji se ove godine održava pod sloganom "Cijeli dan na filmu", u programu dugometražnog filma na Kanli kuli biće prikazano 13 filmova, saopšteno je na konferenciji za novinare u Dvorani Park.

Predsjednica Savjeta Festivala, rediteljka Marija Perović, je kazala da će ove godine podržati ideju, promovisanu i na drugim festivalima, o ravnopravnom učešću žena na filmu i u skladu sa tim, smotru će otvoriti glumice Mira Banjac, Dubravka Drakić, Marija Škaričić i “sve prisutne žene”.

Ona je ustvrdila da je festival obogaćen, prikazivanjem više filmova koji će biti prikazani u različitim selekcijama, iako neće biti, do sada visoko ocjenjivane selekcije, dokumentarnog filma,.

Na presu je ponovljeno da selekcije, do sada visoko ocjenjivane sa dokumentarnog filma neće biti jer je, Vladimir Perović dao ostavku i da je bilo kratko vrijeme da se izabere novi selektor.

Objašnjeno je da će umjesto toga publika u Herceg Novom u novembru vidjeti filmove sa Beldocsa. Niko nije objasnio zašto se takmičarski program zamjenjuje revijalnim.

Selektor dugometražnog filma Ivan Bakrač je istakao da se potrudio da u Herceg Novom budu prikazani filmovi sa fokusom na Balkan i da je selekciju koncipirao oslanjajući se na ono što je započeo njegov prethodnik, Ivan Marinović.

On je naglasio da će publika u Herceg Novom prije Beograda i Sarajeva vidjeti neka najveća evropska ostvarenja iz Kana i Venecije.

Prve festivalske večeri, poslije filma Grudi Marije Perović koji će, van konkurencije, otvoriti smotru na Kanli kuli, publika će vidjeti film "Dohvati nebo" reditelja Milutina Darića (Crna Gora).

Za sedam dana trajanja festival publika će vidjeti I ostvarenja "Ti imaš moć" reditelja Ivana Salatića, "Monstrumi" Mariusa Olteanua, Peloid Bojana Stijovića, "Između dana i noći" Andra Martinovića; "Mamonga" Stefana Maleševića, "Bog postoji, ime mu je Petrunija", Teone Strugar Mitevske, "Sam samcat" Boba Jelčića, "Šavovi" Miroslava Terzića, "Prelijepa ravnodušnost Kučuk Sedžler" Kıvanç Sezera, "Ajvar" Ane Marie Rossi i "Granice kiše " Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

Festival će zatvoriti Kanski pobjednik film "Parazit" reditelja Bong Joon Hoa koji će biti prikazan van konkurencije.

Žiri u sastavu reditelj Vinko Brešan (Hrvatska), glumac Nikola Ristanovski (Sjeverna Makedonija), producentkinja Dunja Klemenc (Slovenija), producentkinja Jelena Mišeljić (Crna Gora) i reditelj Nikola Ljuca (Srbija) najboljima u takmičarskoj selekciji dodijeliće Zlatne mimoze.

U selekciji Studentskog filma koji će biti i prikazani u Amfiteatru Dvorane Park publika će vidjeti 16 kratkih filmova iz filmskih škola regiona, a o najboljmi će odlučivati žiri u kome su producentkinja Bojana Radulović (Crna Gora), reditelj Dušan Grubin (Srbija) i scenaristkinja i rediteljka Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonija).

I ove godine na tvrđavi Forta mare biće prikazana selekcija Kino Evropa, a novina su Ponoćne projekcije u Dvorani Park.

U pratećem programu biće obilježeno 70 godina od osnivanja Lovćen filma, organizovane mini pitch radionice, master class Gluma na filmu, prezentacija Udruženja glumaca Crne Gore .

Izvršni producent Festivala je JUK Herceg Fest, a Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Hereceg Novi su glavni pokrovitelji.

Današnju konferenciju za novinare na kojoj su bili predsjednica Savjeta Festivala, Marija Perović, selektor Ivan Bakrač, poslovni direktor Festivala Zoran Živković i direkorica JUK Herceg fest Gordana Porobić Krcunović, obilježile su tenzije, zbog pitanja novinara koje je, između ostalog, interesovalo zašto se u odnosu na ranije godine kasnilo sa bilo kakvim informacijama o Festivalu.

Do prije tri dana, široj javnosti nije bilo poznato ni ko je ovogodišnji selektor dugometražnog filma, kakva mu je koncepcija, zašto nema selekcije dokumentarnog filma…

Bonus video: