U Baru promovisan treći roman Milana Vujovića

Djelo „Počelo je s nesanicom” predstavljeno je kao literarni zapis sukoba tradicije i današnjice crnogorskog društva sa elementima krimića
697 pregleda 2 komentar(a)
Vujović i Danica Maksimović na promiciji u Baru, Foto: Studio Petović
Vujović i Danica Maksimović na promiciji u Baru, Foto: Studio Petović

U prepunoj sali Dvorca kralja Nikole preksinoć je promovisan treći roman blogera „Vijesti“, uglednog barskog književnika i novinara Milana Vujovića.

Djelo „Počelo je s nesanicom” u izdanju „Unireksa“ predstavljeno je kao literarni zapis sukoba tradicije i današnjice crnogorskog društva sa elementima krimića, a prema navodima kritike, ocijenjeno kao Vujovićevo do sada najzrelije ostvarenje „koje se čita u dahu“.

“Zbog kiše je promocija sa platoa ispred Dvorca prebačena u njegovu salu, kultno mjesto pisane riječi i barske kulture uopšte, i tako se pokazalo ko je s namjerom došao na promociju. Srce mi je puno, jer je došao cijeli Bar, onaj Bar koji volim, ispred Dvorca budu neki putnici namjernici koji poslije petnaestak minuta odu sa promocije, ovdje su došli svi oni koji su zaista namjeravali da dođu i da čuju šta to ima da im kaže njihov sugrađanin. U publici su bili neki od lokalnih sadašnjih i bivših političara, koje kroz svoje tekstove katkad i kritikujem, uzajamno poštovanje je dokaz da je svaka moja kritika bila argumentovana i iznad svega dobronamjerna, a sve u cilju da Bar bude što ljepši grad i udobniji za život”, rekao je Vujović.

Iznenađenje večeri bio je svojevrsni igrokaz, kada se Vujoviću u čitanju poglavlja romana iz publike pridružila čuvena srpska glumica Danica Maksimović, koja ovih dana u Baru radi u glumačkoj ekipi koja sprema rimejk „Balkanske carice“, slavnog dramskog teksta kralja Nikole.

“Danica je sjajna glumica i osoba, obrazac je kako jedna žena, a ja sam uvijek naklonjen ženskom polu možda i zbog toga što imam tri ćerke i suprugu, može da izgleda i kako treba da izgleda i da ne dâ na se”, rekao je Vujović.

U razgovoru sa moderatorom Petrom Milatovićem, glavnim i odgovornim urednikom „Politikinog zabavnika“, Vujović je uz brojne anegdote predstavio svoj dosadašnji angažman i u sferi književnosti i na novinarskom polju u kojem je već 32 godine, opisujući pored ostalog i kakav košmar vlada u glavi novinara koji u jednom danu piše za četiri dnevna lista.

U komentaru početaka saradnje sa beogradskom „Politikom“ čiji je dopisnik bio četvrt vijeka, Vujović je kazao da ga je upravo urednička redaktura „Politike“ od njega napravila novinara i pisca kakav je danas, da je već tada shvatio da su „pravi prijatelji oni koji te na vrijeme posavjetuju i koriguju“, te da je to upravo Milatović koji je bio recenzent ovog romana „i kasapin njegovog originalnog teksta“.

Ističući da obožava da čita krimiće, „a ovo djelo to na neki način i jeste“, Milatović je kazao da je roman pročitao dva puta, prvo kao čitalac, a potom i kao urednik, ukazujući da je čitanje dobre knjige kao život - „voljeli biste da što duže traje, a nestrpljivo žurite, stranicu po stranicu, dan po dan, ka njenom, odnosno njegovom kraju“.

“Ovaj zapis Viktora Vladimirovića, junaka nove knjige Milana Vujovića, upućuje, pored ostalog, na piščevu umješnost da čitaoca strpljivo i vješto, krajnje uzbudljivo, vodi do samog kraja pustolovine zvane dobar i zanimljiv roman. Onaj koji ne gubi na ritmu, u kojem se ličnosti i događaji prepliću i raspliću, tvoreći na kraju, kao u najboljim krimićima jezgrovitu i logičnu cjelinu”, ocijenio je Milatović.

Za „Počelo je s nesanicom“ kritika je do sada već rekla da je „vrlo sugestivno“ ispričana porodična drama, koja uvjerljivo dočarava mentalitetske i karakterne crte tipičnog tradicionalno vaspitanog Crnogorca.

Novinar Radio Bara od 1987, Vujović je dobitnik nagrade Aktiva novinara Bara „Božidar Boško Milošević“ 1997. i druge godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore 2000. Napisao je romane „Agnostik ili kako je Jagoš završio pravo“ i „Ništa se nije promijenilo“, knjigu zapisa „Život i ostalo“, zbirke priča „Knjiga o Mikiju“, „Barske priče 1“ i „Barske priče 2“.

Koautor je više knjiga, od kojih dvije o šahu, a publici je najavio da već radi na trećoj knjizi iz serijala Barskih priča, te da ozbiljno razmatra da krene u pisanje storije o čuvenoj Marpukinici, dami sa Bosfora, koja je bogatstvo i svjetla Istanbula ostavila iza sebe kako bi nastavila život u Starom Baru sa novim izabranikom.

Radio nikada neće umrijeti

“Imam najljepši posao na svijetu, radijski posao preporučujem svakom. Ja i dan-danas, poslije 32 godine, idem, kako se ono kaže, pjevajući na posao. To je idealan spoj kada čovjek voli to što radi. Radio nikada neće umrijeti, koliko god da se napreduje u svim tehnološkim oblastima, radio će se uvijek slušati makar u kolima”, poručio je Vujović.

Bonus video: