Zgrada zatvora u Starom gradu Kotoru postaje dom za umjetnike

Rekonstruisani prostor u Zgradi zatvora u Starom gradu će biti korišćen za organizaciju radionica, konferencija, seminara, manifestacija, izložbi... a takođe će imati i prostor za boravak umjetnika iz regiona
1752 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović

U okviru IPA projekta "Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija – 3C, broj 354/poziv za tematske projekte", do kraja godine počeće rekonstrukcija Zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru, sa ciljem osnivanja kreativnog haba, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

"Naš cilj je uspostavljanje inovativnih kulturnih i kreativnih centara sa rezidencijalnim boravcima, kao i stvaranje prekogranične mreže umjetničke saradnje. Rekonstruisani prostor u Zgradi zatvora u Starom gradu će biti korišćen za organizaciju radionica, konferencija, seminara, manifestacija, izložbi... a takođe će imati i prostor za boravak umjetnika iz regiona“, pojasnila je Milena Ražnatović iz Ministarstva kulture.

Prema njenim riječima, nakon što Zgrada zatvora bude restaurirana u skladu sa svim zakonskim procedurama, u njoj će se nalaziti konferencijska sala za prezentacije i radionice za do 25 osoba sa svom opremom, sala za kolektivni rad za do 20 umjetnika, sale za individualni rad umjetnika i učesnika radionica, rezidencijalni prostor za potrebe kreativnog i naučnog rada, kao i prostorije za mentore i predavače.

Kako je pojasnio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ovaj projekat je podržan u okviru prekogranične saradnje Italije, Albanije i Crna Gora, a ima za cilj unapređenje saradnje relevantnih aktera u programskom području, kroz uspostavljanje inovativnih kulturnih i kreativnih centara sa rezidencijalnim i umjetničkim programijma.

Projekat "3C", saopšteno je, vrijedan je oko 4,3 miliona eura.

"Pored Zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru, restauriraće se i zgrada Kino kulture u Tirani, a planirano je i uspostavljanje umjetničkog parka - restauracija trga Gamzi u Bariju i nabavku savremene opreme u regiji Molise za promociju kulturne baštine udruženih država“, ispričao je Bogdanović, ističući da je su za restauraciju Zgrade zatvora u Kotoru opredijeljena sredstva od 1, 3 miliona eura.

Ivana Glišević Đurović, nacionalna IPA koordinatorka, pojasnila je da pored "3C" projekta Ministarstvo kulture u okviru programa prekogranične saradnje između Albanije, Italije i Crne Gore, sprovodi još tri projekta, kroz koje je ostvarilo podršku od nešto više od 400 hiljada eura, a u jednom od njih je i vodeći partner.

"Upravo tematski projekti zbog svog obima i konkretnih rezultata koji će se kroz njih ostvariti, predstavljaju inovaciju ovog trilateralnog projekta u odnosu na ostalih osam programa prekograničnih i transnacionalne saradnje u kojima Crna Gora učestvuje u financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. godine. Od 93 miliona eura koji predstavljaju ukupnu vrijednost ovog programa 40 miliona je opredijeljeno za realizaciju osam tematskih projekata koji će obuhvatiti realizaciju zajedničkih inicijativa tri države u oblasti kulturne saradnje...", ispričala je ona.

Bonus video: