Street art festival donosi dva murala u Herceg Novi

Likovna, umjetnička rješenja izabrana na javnom konkursu za predlog murala biće oslikana u Risanskoj ulici i na Šetalištu “Pet Danica”, na dnu Stepeništa Danice Tomašević
365 pregleda 0 komentar(a)
Break of Reality, Foto: Chris Owyoung
Break of Reality, Foto: Chris Owyoung

Tokom ovogodišnjeg izdanja Street art festivala, koji će trajati od 9. do 13. septembra, muralima će biti oplemenjene dvije lokacije u Herceg Novom, najavili su organizatori.

Osim toga, posjetioci će moći da učestvuju u radionicama 3D slikanja, a u sklopu iste manifestacije održaće se i koncert američkog benda Break of Reality na tvrđavi Forte Mare.

Likovna, umjetnička rješenja izabrana na javnom konkursu za predlog murala biće oslikana u Risanskoj ulici i na Šetalištu “Pet Danica”, na dnu Stepeništa Danice Tomašević.

“Prvu nagradu na konkursu osvojili su učenici Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Marko Petričević i Maša Laković, čiji rad će biti oslikan u Risanskoj ulici. Motiv stare mape preko koje se preklapaju crteži plovila, crvenom bojom, svojom jednostavnom izvedbom, jasnio definisanim linijama (crvenim i plavim) nenametljivo se uklapa u ambijent i prostor gdje će prolaznika svojom prisutnošću podsjećati na vječni spoj čovjeka, barke i mora, ocijenio je stručni žiri u sastavu Anita Šimić, Vuk Čvoro i Nikola Ćurčin”, piše u saopštenju.

“U Risanskoj će bili oslikan mural Milivoja Kostića pod nazivom ‘Tu i tamo’, koji svojim osobenim koloritom - snažnim crvenim, žutim i plavim tonovima kroz izraženu likovnost i trodimenzionalni efekat, oslikava čarobni i bajkoviti svijet ‘riba’ i na taj način se motivski uklapa u niz murala morskih motiva”, dodaju iz organizacije.

Radionice za osnovce na temu 3D umjetnosti biće organizovane 10. septembra od 10 časova u školama „Dašo Pavičić“ na Toploj i „Ilija Kišić“ u Zelenici, a sa djecom će raditi autor jednog od murala Milivoje Kostić, profesor likovnih umjetnosti koji je prepoznat kao prvi profesionalni 3D street art umjetnik u Srbiji, osnivač umjetničkih grupa, autor umjetničkih i psihosocijalnih radionica za mlade.

Koncert sastava Break of reality zakazan je za 12. septembar u 20 časova, na tvrđavi Forte Mare. Ovaj program realizuje se u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, a ulaz je besplatan.

Organizator Street art festivala je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Bonus video: