"ZA RAZVOJ KULTURE NA SJEVERU ULOŽENO 1,5 MILIONA EURA"

Marković otvorio Mojkovačku filmsku jesen

"Tokom postojanja od bezmalo četiri i po decenije, Mojkovačka filmska jesen prolazila je kroz različite koncepcijske promjene i prilagođavanja, i danas se na širim prostorima prepoznaje kao Festival glumca istog govornog područja”
642 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me

Vlada Crne Gore je za prethodne tri godine za razvoj kulture samo na sjeveru opredijelila preko milion i po eura, kazao je premijer Duško Marković na otvaranju festivala “Mojkovačka filmska jesen”.

"Nastavićemo da izdvajamo i dodatna sredstva za kulturu, i ovdje u Mojkovcu, na svakom drugom mjestu", kazao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, dodao da je Mojkovačka filmska jesen jedna od najstarijih manifestacija kulture u Crnoj Gori, sa višedecenijskom tradicijom koja je duboko ukorijenjena i na prostoru bivše Jugoslavije.

"Tokom postojanja od bezmalo četiri i po decenije, Mojkovačka filmska jesen prolazila je kroz različite koncepcijske promjene i prilagođavanja, i danas se na širim prostorima prepoznaje kao Festival glumca istog govornog područja”, kazao je Marković.

Naveo je da se Festival danas prepoznaje kao scena za promociju domaćih filmskih stvaralaca, razvoj nacionalne kinematogafije, ali i kao priliku za regionalnu i širu participaciju u ovoj kulturnoj sferi.

"Poseban je i zapažen značaj Festivala za kulturnu ponudu Mojkovca, odnosno crnogorskog sjevera, ali i države u cjelini”.

On je podsjetio da su Vlada i Ministarstvo kulture uložili značajan trud kako bi crnogorska kinematografija bila usklađena sa zahtjevnim međunarodnim standardima, i postala dio jedinstvene evropske filmske scene.

"Unaprijedili smo zakonodavstvo, obezbijedili stabilne izvore finansiranja. To je omogućilo da Crna Gora pristupi najznačajnijim evropskim programima i fondovima. U toj ravni je i ovogodišnje članstvo u veoma značajnom fondu za kinematografiju Savjeta Evrope – EURIMAŽ. Podsjetiću i da smo formirali Filmski centar, uspostavljajući institucionalizaciju u kinematografskoj industriji”, kazao je Marković.

Dodao je da se zbog prirodnih ljepota Crna Gora kroz umjetničku optiku prepoznaje kao sve zanimljivija filmska destinacija:

"Iz tih razloga, posebna pažnja posvećuje se promociji Crne Gore kao izuzetnog potencijala za međunarodnu filmsku industriju, uz primjenu odgovarajućih podsticajnih mjera".