Premijera "Kraljevića i prosjaka" u Nikšiću: Priča o zamjeni identiteta, rasutim porodicama, nama

“Roman mi je bio zanimljiv jer u naslovu inicira angažman, kao i šta je to što je socijalno raslojavanje danas, koliko se od toga pravi jedna društvena ‘konfekcija’, koliko je danas bitnije biti u brendu, nego u borbi za egzistenciju”, istakao je Rakočević
524 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Scena iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Ažurirano: 26.09.2019. 15:51h

Sjutra veče će u Nikšićkom pozorištu biti izvedena predstava za djecu i mlade (12+) „Kraljević i prosjak“ koju je pomenuto pozorište pripremilo u koprodukciji sa Centrom za kulturu iz Petnjice. Predstava je rađena po motivima istoimenog romana Marka Tvena, u dramatizaciji i režiji Zorana Rakočevića, koji potpisuje i izbor muzike (kompozitor Kevin Mekleod), dok je za kostime i scenografiju bila zadužena Olivera Eraković. Uloge su povjerene Anđeliji Rondović, Gordani Mićunović, Nikoli Vasiljeviću, Bobanu Čvoroviću, Milanu Seniću i Mihailu Krivokapiću.

Kako je na konferenciji za novinare kazao reditelj Zoran Rakočević, polazišna tačka u predstavi je bila priča o raslojavanju koju je Mark Tven, koga smatra jednim od najgenijalnijih pisaca u svjetskoj istoriji, “vrlo vješto uvio i dao čitaocu” mnoge socijalne teme koje nijesu toliko vidljive, i “ne štrče”, a opet su u priči.

“Roman mi je bio zanimljiv jer u naslovu inicira angažman, kao i šta je to što je socijalno raslojavanje danas, koliko se od toga pravi jedna društvena ‘konfekcija’, koliko je danas bitnije biti u brendu, nego u borbi za egzistenciju”, istakao je Rakočević koji je do sada radio nekoliko projekata u kojima nije pošao od dramskog štiva, već od proze, “romanesne strukture, kidajući veći dio fabuliranja i uzimajući suštinu”.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medije(Foto: Svetlana Mandić)

Predstava je, prema njegovim riječima, društveno angažovana i komunicira globalnim jezikom, jer govori o rasutim porodicama, koliko se poznajemo, šta su nam identiteti, koliko komuniciramo.

“Pošao sam u dramatizaciju iz rediteljskih razloga. Htio sam da predstavom malo ‘isprovociram’, da izazovem polemiku, (ne)slaganje. Ovo je ozbiljna predstava koju bi dobro bilo da pogledaju i odrasli”, poručio je Rakočević.

Sa tim stavom su saglasni svi akteri predstave – iako je namijenjena tinejdžerima, dobro će doći i odraslima.

Olivera Eraković je istakla da joj nije bilo teško da kostimima i scenografijom predstavi karakterološku, psihološku i vizuelnu simboliku kostima.

“Riječ je o jednom svedenom kostimu koji je za mene jedna ljuštura, koji liči na jedan muzejski eksponat, upravo tom jednostavnošću i tim kontrastom crno-bijelim. Bilo je lijepo, ali ne baš jednostavno zaokružiti zahtjeve reditelja, izražajnost glumaca, scenske pokrete i moj doživljaj djela”, istakla je Eraković

Iz predstave
Iz predstave(Foto: Nikšićko pozorište)

Anđelija Rondović smatra da je kompletan glumački ansambal, predvođen rediteljem, dobro uradio posao, a da su posebno ponosni što su bili u prilici da gledaju glumačko sazrijevanje dvojice tinejdžera - Milana Senića i Mihaila Krivokapića, članova dramskog studija “Zahumlje”. Senić je priznao da je rad na predstavi za njega bilo veliko iskustvo i da je dosta toga naučio od starijih kolega, dok je Krivokapić naglasio da je tematika predstave u njemu probudila lične probleme i riješila ih, kao i da je zahvalan reditelju i glumicama koje su sa njima radile i nakon proba posvećujući im svoje slobodno vrijeme. Gordani Mićunović je rad na predstavi “Kraljević i prosjak” prva saradnja sa Rakočevićem i zbog toga je posebno zadovoljna, dok je uloga bila jako zahtjevna jer je tumačila četiri različita karaktera.

Premijerno izvođenje predstave bilo je u Petnjici, juče, dok je nikšićka premijera sjutra zakazana u dva termina – u deset i u 13 časova. Prvo reprizno igranje u Nikšiću biće 30. septembra u podne.

Predstavu je kroz program “Razvoja kulture na sjeveru” u 2019. godini sufinansiralo Ministarstvo kulture.

Godišnje kroz Nikšićko pozorište prođe 5.000 mališana

Direktor Pozorišta, Zoran Bulajić, kazao je da je Rakočević najangažovaniji i najuspješniji mlađi reditelj koji je uspio da “Kraljevića i prosjaka”, djelo koje kroz zamjenu identiteta promoviše sve prave vrijednosti, plemenitost, pravednost, dobročinstvo, “scenskom postavkom i rediteljskim konceptom” postavi na veoma zanimljiv, edukativan i zabavan način. Što se kostima i scenografije tiče Eraković je uspjela, kazao je Bulajić, da kroz estetiku i simboliku omogući reditelju i glumačkom ansamblu da predstava postigne prave efekte.

“Predstava ovakvog profila i namjene će dobro doći najmlađoj publici jer ovakvih sadržaja, ne samo u pozorišnoj produkciji, već i u kulturnoj ponudi, je najmanje”, kazao je Bulajić.

Istakao je odličnu saradnju sa osnovnim školama i kako je kazao Nikšićko pozorište godišnje realizuje najmanje 10-12 predstava za djecu sa većim brojem izvođenja, koje odgleda najmanje 5.000 mališana.

Bulajić je podsjetio da je Nikšićko pozorište prije desetak godina uradilo predstavu za djecu u kojoj su igrali Jana Bjelica i Stevan Vuković, koji su pri kraju studija glume i koji su pokazali da je riječ o glumcima pred kojima je blistava karijera. Riječ je o autorskom projektu Obrada Nenezića ”Ždera iz kontejnera” čija premijera je bila 2010.godine.

“Vjerujem i da će takvim stopama krenuti Milan Senić i Mihailo Krivokapić”, kazao je Bulajić.

Bonus video: