Srđan Bulatović i Darko Nikčević u Portugalu: Svaki novi koncert je promocija naše zemlje i muzike koju izvodimo

"Treba biti posvećen i voljeti svoj posao, te stvoriti sopstvenu viziju i pratiti je. Jedino onaj koji je ima treba da je slijedi, i ne treba slušati nekog drugog koji je nema, jer taj drugi ne zna čemu teži onaj koji je ima", kaže Bulatović
619 pregleda 0 komentar(a)
Duo Bulatović-Nikčević, Foto: Privatna arhiva
Duo Bulatović-Nikčević, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski gitarski duo koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević sjutra veče će imati koncert u Portugalu, dok će naredne subote nastupiti u Poljskoj.

Kako ističe Bulatović, oba koncerta veoma su im bitna, a u Poljskoj će imati nastup zahvaljujući profesoru sa Univerziteta u Poznanu kome se dopada njihova muzika iako nije muzičar.

“U Portugalu ćemo po prvi put predstaviti našu autorsku muziku. Koncert je zakazan za 29. septembar u gradu Lagoa. Predstavićemo se našim najuspjesnijim kompozicijama koje smo napisali, a koje je publika prihvatala sa oduševljenjem gdje god da smo ih izvodili. Ta djela su vrlo atraktivna, puna virtuoziteta, nepravilnih ritmova, prijemčivih melodija, raznovrsnih tehnika sviranja prožetih dinamičnošću, ali i emotivnim interpretacijama. Radujemo se i nastupima u Portugalu, ali i ovom u Poljskoj”, ističe na početku razgovora za “Vijesti” Bulatović.

S obzirom na to da je njihov folklor veoma interesantan i inspirativan muzičarima u svijetu, koliko im je zbog toga teže da dožive balkanski melos koji se provlači u vašim kompozicijama?

Njihova muzika, zbog karakterističnog načina izraza i interpretiranja mi je jedan od putokaza u kom pravcu ići svojom kulturom i sopstvenim djelima. Oni su primjer kako na pravi način predstaviti kulturu svoje zemlje daleko van njenih granica i postati prepoznatljiv i značajan na globalnom nivou. Za razliku od njih, naša muzika donosi nešto drugo u muzičkom, ritmičkom i melodijskom smislu. Sa jedne strane sam uzbuđen kako će prihvatiti muziku koju će prvi put čuti, a sa druge strane sam rasterećen imajući u vidu da su kao zemlja sa svojim prepoznatim kulturnim identitetom spremni da čuju drugačiju muziku i kulturu i nadam se daju podršku. Naš zadatak biće da im predstavimo našu muziku na način da je razumiju i shvate.

Nakon Portugala, imaćete i koncert u Poljskoj, čini li vam se da se polako našim muzičarima otvaraju granice i šta je ono na čemu mladi treba da rade da bi se predstavili van granica Crne Gore?

U Poljskoj ćemo se predstaviti koncertom koji je zakazan za 5. oktobar na Univerzitetu Adama Mickiewicza u Poznanu. Svaki novi koncert je promocija naše zemlje i muzike koju izvodimo. To je jedan od mostova povezivanja kulture malih sa onima koje dolaze iz velikih zemalja i naroda. Treba biti posvećen i voljeti svoj posao, te stvoriti sopstvenu viziju i pratiti je. Jedino onaj koji je ima treba da je slijedi, i ne treba slušati nekog drugog koji je nema, jer taj drugi ne zna čemu teži onaj koji je ima. Moj zaključak je osluškivati sebe, svoje potrebe, vizije i želje i pratiti ih.

Hoćete li imati vremena da posjetite neke znamenitosti u Poljskoj i Portugalu i šta je to što želite da vidite na proputovanju?

Svaka nova zemlja, novi grad i ljudi su izazov. Dovoljno je samo da pođete na novu destinaciju i već ste pod utiskom. Želim da vidim narod zemlje u koju odlazim, njihove svakodnevne obaveze, gradske gužve, reakcije, razna lica... Često i nemam puno vremena za takvo nešto, kao što će to i sada biti slučaj zbog kratkog vremena koliko ćemo ostati u oba grada.

Duo Bulatović-Nikčević
Duo Bulatović-Nikčević(Foto: Privatna arhiva)

Koncerti u nekim zemljama odakle nemaju dirketne linije iz Crne Gore često znaju da traju dugo. Kako vam pada taj dio i na koji način provodite vrijeme između letova?

Na putovanjima uvijek mogu da se dogode nepredvidive stvari. Na primjer, da puno čekate između letova ili pak zakasnite na let zbog nepredviđene gužve koja se niotkuda stvori na aerodromu. Sve te stvari su nam se i dešavale. Svako putovanje nosi sa sobom neko potencijalno uzbuđenje ili izazov. Kada imamo dovoljno vremena, onda često razmišljamo naglas iznoseći razne ideje i planove u kom pravcu se dalje muzički razvijati. Promišljanja i razgovori su ti koji nas vode ka novim izazovima i stremljenjima.

Posao muzičara i jeste da bude vidljiv

S obzirom na to da je počela školska godina, a i ti i Darko ste predavači, kako usklađejete te obaveze sa koncertima?

Nije lako uskladiti predavanja i koncertne aktivnosti. Ali, posao muzičara i jeste da bude vidljiv. Na taj način će biti uzor mladim gitaristima da slijede njegov put. Trudimo se da ugovaramo koncerte u danima vikenda kako bi ih mogli uskladiti sa predavanjima. Ukoliko se neka ne održe u zakazano vrijeme, kasnije se nadoknade.

Bonus video: