Boravišna taksa obnavlja i štiti kulturnu baštinu

TO Tivta podržava realizaciju projekata za istraživanje i zaštitu lokalnih kulturno-istorijskih spomenika
524 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Siniša Luković
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Siniša Luković

Direktorica Turistričke organizacije (TO) Tivat Gabrijela Glavočić juče je na prigodnoj ceremoniji u atrijumu srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu, potpisala ugovore o realizaciji tri projekta valorizacije kulturne baštine na području te opštine.

Zakonska je obaveza TO da izdvoji 10 odsto ukupnog prihoda od naplate boravišne takse i ciljano ih uloži u projekte koji afirmišu, obnavljaju ili štite lokalnu kulturnu baštinu, a TO je konkurs za to, iz sredstava prihodovanih 2016, raspisala početkom ove godine. Komisija koju su pored Glavočićeve, činili i Dragan Laković ispred Centra za kulturu Tivat i Jelena Bošković iz JU „Muzej i galerija“, je odlučila da projekte finansira sa ukupno oko 16.000 eura. Projekat terenskih istraživanja i izdavanja publikacije o ostacima antičkog rimskog vodovodnog sistema na lokalitetu Bačve kod tivatske Prevlake sa kojim je konkurisala JU „Muzej i galerija“ dobio je 5.262 eura, a projekat „Kulturna valorizacija i prezentacija lokaliteta Sveti Vid i Pasiglav“ koji će realizovati NVO “Djela, ne riječi“ dobio je 3.902 eura. Najviše novca - ukupno 6.500 eura, opredijeljeno je za realizaciju projekta „Valorizacija spomen obilježja u Tivtu u funkciji turističke ponude“ sa naglaskom na spomenike što se odnose na ljude i događaje iz vremena NOB-a. Taj projekat kandidovala je NVO „Montemisijia“.

„Ovo je prva dodjela sredstava za projekte valorizacije i zaštite lokalne kulturne baštine koju realizujemo. To ne samo što je naša zakonska obaveza, već je to i naša iskrena želja da na ovaj način doprinesemo razvoju kulturnog turizma u Tivtu“, kazala je Glavočić, dodajući da realizacija odabranih projekata kreće već od utorka.

Bonus video: