Stevan Lutovac na “Videomedeji”

Crnogorski umjetnik predstaviće se na video-festivalu u Novom Sadu filmom “Vječna sadašnjost”
316 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Lutovac, Foto: KB Photography/Krsto Borozan
Stevan Lutovac, Foto: KB Photography/Krsto Borozan

Film “Vječna sadašnjost” crnogorskog filmskog i likovnog umjetnika Stevana Lutovca biće premijerno prikazan u okviru programa “Made in Serbia” 23. Internacionalnog video-festivala “Videomedeja” koji se u Novom Sadu održava od 10. do 12. oktobra, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Malom likovnom salonu i Izbi.

Eksperimentalno-dokumentarni film ‘Vječna sadašnjost’ nastao je u saradnji sa poznatim novosadskim filmskim i pozorišnim kompozitorem Davidom Klemom koji je bio zadužen za muziku i dizajn zvuka, dok je Lutovac bio zadužen za koncept, kameru i montažu. Film je sniman u Beogradu.

“Ovaj višemedijski rad bavi se istaživanjem fenomena vremena, (konkretno sadašnjosti) kao osnovnim elementom filma i života, odnosno percipiranjem vremena pomoću pokreta i promjena koje se dešavaju u okviru višedimenzionalnih prostora, kao i igrom sinteze slike i zvuka. Ovo djelo je koncipirano kroz poetsku sintezu medija (polivizije i polifonije). Pomjeranje ‘objekata’ na trostruko podijeljenom ekranu (polivizija) dovodi do uspostavljanja novih značenjskih veza koje stvaraju audio-vizuelne sintagme”, kazao je Lutovac “Vijestima”.

U njegovom djelu film kao instrument “istražuje i onu tačku u vremenu koju nazivamo vječnom sadašnjošću, a u kojoj se spajaju sva 3 vremena (prošlost, sadašnjost i budućnost)”, ističe Lutovac i dodaje da taj rad predstavlja jedan od odgovora na vječito pitanje “Šta je to vrijeme?”.

Film ‘Vječna sadašnjost’ prikazan je početkom ljeta i na umjetničkom festivalu “Dev9t” u Beogradu. Lutovac trenutno radi na svom novom autorskom igranom filmu “Vremevidac” koji je sniman tokom prošle i ove godine na Cetinju, u Tivtu, Skadarskom jezeru i Lovćenu, gdje je okupio značajan broj mladih crnogorskih umjetnika.

Novi film je u fazi postprodukcije i autor očekuje da će publika moći premijerno da ga vidi početkom proljeća.

Festival “Videomedeja” fokusiran je na umjetničke projekte koji kombinuju sliku i zvuk, naprednu komunikaciju, objekte, u simbiotičkom ili avangardnom stilu - od video radova, dokumentarnih i kratkih filmskih formi, digitalnih animacija, medijskih instalacija i intervencija u prostoru do interaktivnih i robotizovanih objekata, naprednih tehnologija u umjetničkoj praksi.

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz vise od 30 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora “Made in Serbia” i prezentacije članova žirija.

Bonus video: