Bogdanović: Crnogorski umjetnici među najboljim ambasadorima države

Ministar je kazao da je učešće crnogorskih umjetnika na Art marketu u Budimpešti samo je početak rada na njihovoj međunarodnoj afirmaciji
661 pregleda 0 komentar(a)
Bogdanović u Budimpešti, Foto: Ministarstvo kulture
Bogdanović u Budimpešti, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 03.10.2019. 18:19h

Učešće crnogorskih umjetnika na Art marketu u Budimpešti samo je početak rada na njihovoj međunarodnoj afirmaciji, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je danas, tokom posjete Mađarskoj, obišao Art market u Budimpešti na kojem prvi put učestvuju i umjetnici iz Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tokom posjete jednom od najznačajnijih art marketa u Evropi, Bogdanović je, zajedno sa crnogorskim ambasadorom u Mađarskoj, Aleksandrom Moštrokolom, razgovarao sa umjetnicima iz Crne Gore.

„Crnogorski stvaraoci iskazali su zadovoljstvo time što su njihovi radovi prvi put dostupni na jednom art marketu, tim prije jer će smotru u Budimpešti, kako se očekuje, tokom predstojećih dana posjetiti više od 30 hiljada ljudi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su crnogorski stvaraoci, koji su radove predstavili u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i galerije „Artika“, istakli i kako bi učešće na manifestacijama nalik Art marketu u Budimpešti trebalo da postane praksa.

Učešće crnogorskih umjetnika na Art marketu u Budimpešti obezbjedilo je Ministarstvo kulture.

Bogdanović je razgovarao i sa direktorom Art marketa Atilom Ledenjim, sa kojim je razmijenio mišljenje o mogućnosti dugoročne saradnje.

„Ledenji istakao je kako mu je drago što je i Crna Gora od ove godine dio prestižnog događaja u mađarskoj prijestonici, navodeći kako vjeruje da će prezentacija naših umjetnika u budućnosti biti redovan segment Art marketa“, kaže se u saopštenju.

Nakon obilaska, Bogdanović je u izjavi za medije istakao kako vjeruje da predstavljanje crnogorskih umjetnika na Art marketu u Budimpešti predstavlja novi iskorak kada je u pitanju vidljivost crnogorske scene na širem prostoru.

„Ovo je sasvim nov momenat kada je u pitanju prezentacija crnogorske umjetnosti, i stoga sam izuzetno zadovoljan načinom na koji naših šest autora predstavljaju Crnu Goru na ovoj smotri. Reakcije koje sam vidio danas, govore da naši stvaraoci jesu konkurentni na širem tržištu i da je njihov rad zapažen“, naveo je Bogdanović.

On je kazao da su crnogorski umjetnici, bez sumnje, među najboljim ambasadorima Crne Gore.

„Iz tog razloga, Ministarstvo će intenzivirati aktivnosti i na ovom planu, pa je sasvim realno očekivati da će crnogorski umjetnici biti još zastupljeniji na evropskim art marketima i srodnim smotrama“, istakao je Bogdanović

Kako su kazali iz Ministarstva, prezentacija Crne Gore na Art marketu rezultat je dobre saradnje sa Vladom Mađarske, kao i inicijative Ambasade Crne Gore u Budimpešti.

Na Art marketu predstavljeni su radovi Romana Đuranovića, Anastasije Kostić, Marka Markovića, Siniše Radulovića, Adina Rastodera i Vlatke Vujošević.

Art market u Budimpešti počeo je danas i trajaće do nedjelje.

Bonus video: