Nikšić: Oktobar u znaku gitare i filma

U sklopu „Dana evropskog filma“, manifestacije koja bilježi jubilarno peto izdanje, ljubitelji filma moći će da uživaju uz savremene evropske filmove koje nemaju često priliku da gledaju, najavio je rukovodilac sektora za kulturu u Opštini Nikšić Svetozar Bajović
737 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za medije, Foto: Svetlana Mandić

Oktobarski repertoar Nikšićke kulturne scene biće u znaku Gitar festa i Dana evropskog filma. Gitar fest, 14. po redu, počinje danas i traje do 7.oktobra, a u znaku je španske muzike. Direktor Međunarodnog Gitar festa Goran Perišić zahvalio se svima koji tokom ovih 14 godina podržavaju ovaj festival.

“Porasli smo uz ovaj festival kao što sam ja sam krenuo sa Danijelom sa 25 i evo došli smo do ovog momenta. Mislim da smo istrajali i da smo napravili jednu stvarno ozbiljnu manifestaciju. Nakon 14 godina njegovanja scene koja je posvećena isključivo gitari i klasičnoj muzici mislim da je došlo vrijeme da se okrenemo zemlji iz koje je došla, odakle se rodio taj instrument i ove godine festival je posvećen Španiji i španskoj muzici. Pokušaćemo kroz ove četiri večeri najbolje dočaramo duh te muzike”, kazao je on.

U sklopu „Dana evropskog filma“, manifestacije koja bilježi jubilarno peto izdanje, ljubitelji filma moći će da uživaju uz savremene evropske filmove koje nemaju često priliku da gledaju, najavio je rukovodilac sektora za kulturu u Opštini Nikšić Svetozar Bajović.

“U selekciji su se našli filmovi novije produkcije koji su nagrađivani na brojnim filmskim festivalima”, kazao je on i dodao da su organizatori Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar u partnerstvu sa Opštinom Nikšić i Nikšićkim pozorištem.

Novina u odnosu na prethodna izdanja, ističe Bajović, jeste da je jedno veče posvećeno crnogorskom filmu kada će biti prikazani debitanstsko ostvarenje Ivana Marinovića „Igla ispod praga“ i „Muškarci“, iz 1963. godine, reditelja Milorada Mila Đukanovića. Pored pomenutih, koji su na repertoaru 9. oktobra, od 7. do 11. će biti prikazano i još osam ostvarenja: „Belgijski kralj“, „Stranac u raju“, „Zimske mušice“, „Dijamantino“, „Out“, „Daleki lavež pasa“, „Krvavo mlijeko“ i „Tišina drugih“.

Uz gitaru i film, najavljene su i promocije knjiga: “Romaneskni postupak Branimira Šćepanovića u tekstovima Iskupljenje, Sramno leto i Usta puna zemlje“ Miluše Bakrač, „Crnogorske herione“ Ruže Gligović Zeković, „Džemper“ Milene Šućur i prve slovarice na ijekavici „Svako slovo ponešto novo“, autorki Ljiljane Đurović i Ane Radojičić.

Ljubitelji pozorišta moći će da odgledaju predstavu „Dogodine, kao i uvek“, reditelja Dejana Jankovića, u kojoj glume Milan Lane Gutović i Mina Lazarević. Književni klub „Poenta poetika“ nastavlja da obilježava pet godina postojanja držanjem poetskih časova u osnovnim školama, a fotograf Miloš Zvicer će predstaviti portrete učesnika Festivala uličnih svirača rađenih u tehnici mokri kolodijum. Biće održan i kultopis sa Draganom Perovićem i predstavljen časopis „Ženski glas“.

Da oktobar ne prođe bez igre, potrudila se JU „Zahumlje“ koja će organizovati Susrete veterana foklora Crne Gore.

Bonus video: