Italijani pozajmili Luvru više Da Vinčijevih djela

Italijansko pravosuđe je odbacilo kao neutemeljen zahtjev udruženja za zaštitu kulturne baštine Italija Nostra, koje je tražilo da crtež Vitruvijevog čovjeka ne napusti talijansko tlo
820 pregleda 0 komentar(a)
Vitruvijev čovjek, Foto: Wikimedia Commons
Vitruvijev čovjek, Foto: Wikimedia Commons

Italijansko pravosuđe odbacilo je zahtjev za zabranom i odobrilo pozajmljivanje više djela Leonarda Da Vinčija muzeju Luvru, među njima i najslavnijeg crteža Vitruvijevog čovjeka za veliku izložbu posvećenu renesansnom majstoru u povodom 500. godišnjice smrti.

"Velika italijansko-francuska kulturna operacija dvije izložbe - o Leonardu u Parizu i Rafaelu u Rimu sada može početi", objavio je na Tviteru italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.

Italijansko pravosuđe je odbacilo kao neutemeljen zahtjev udruženja za zaštitu kulturne baštine Italija Nostra, koje je tražilo da crtež Vitruvijevog čovjeka ne napusti talijansko tlo, prenosi Hina.

Prema sporazumu koji su potpisali francuski i italijanski ministri kulture, Rim će pariskom muzeju posuditi pet djela Leonarda Da Vinčija za veliku izložbu u povodom pet vjekova smrti renesansnog majstora (1452 - 1519), koja će se održati u Luvru od 24. oktobra do 24. februara 2020. godine.

Osim Vitruvijevog čovjeka, koji se čuva u Galeriji del'Akademija u Veneciji, u Pariz će ukupno sedam djela uz 13 drugih koje su drugi italijanski muzeji ranije odobrili.

Zauzvrat će pet Rafaelovih djela, dvije slike i tri crteža, koji se nalaze u Francuskoj, biti posuđeni za izložbu Rafaelovih djela u Palati Kvirinale u Rimu u martu sljedeće godine.

Prethodna italijanska vlada, u kojoj je desničarska stranka Liga Matea Salvinija imala velik uticaj, nije bila sklona izložbi u Luvru, te je insistirala na činjenici da je Da Vinči bio najprije Italijan, iako je tri posljednje godine života živio u Francuskoj na poziv kralja Franja I.

Zamjenica ministra kulture u bivšoj vladi Lucija Borgonconi, bliska Salviniju, tada je rekla da je Leonardo bio "veliki Italijan iako ga je brat s druge strane Alpa htio predstaviti kao Francuza".

Vitruvijev čovjek, prema imenu starorimskog arhitekte Vitruvija, prikazuje muškarca u dva položaja koji se preklapaju, s raširenim rukama, odnosno nogama, a oko njih su opisani krug i kvadrat. Taj crtež, nazivan Zakonom proporcija ili Proporcijama čovjeka, samo se povremeno prikazuje javnosti.

Bonus video: