Plakat kao vizuelni prolog

Drugog dana Bijenala crnogorskog teatra promovisana knjiga „Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944“ i predstavljena izložba plakata studenata FLU sa Cetinja
381 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige, Foto: Krsto Vulović
Sa promocije knjige, Foto: Krsto Vulović

Drugi dan Bijenala crnogorskog teatra obilježio je prateći program - izložba plakata studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja “Bijenale CGT - FLU 2012/14/17” i predstavljanje knjige Borislava Cimeše „Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944“. Izložbu autorki prof. mr Ane Matić i doc. mr Adele Zejnilović čini selekcija od 32 plakata kojima je predstavljeno 17 mladih crnogorskih dizajnera: Denis Ćupić, Enis Grgurević Igor Benić (2012), Ana Marković, Anja Đurović, Iva Ivanović, Marija Milošević, Marko Nikičević, Maša Mušikić, Stefan Bulatović (2014), Anica Damjanović, Anuška Vušurović, Brankica Mikić, Ivana Kadić, Mia Raičković, Pavle Vujačić, Zorana Tošić (2017).

„Svrha plakata je da informiše, zavede, privuče nekoga ko još nije gledao predstavu, i baci u razmišljanje publiku koja jeste. Plakat je neka vrsta vizuelnog prologa. Pozorišni plakat u Crnoj Gori još uvijek nije dobio svoje mjesto i ova izložba je na neki način inicijativa koju mi, kao dizajneri možemo da pokrenemo“, kazala je Matić otvarajući izložbu

Denis Ćupić je jedan od studenata čiji su radovi postavljeni na izložbi, rekao je da je rad na plakatima bilo veoma značajno iskustvo za njega kao studenta.

“Gledanje predstava i prisustvovanje okruglim stolovima mnogo nam je pomoglo u kasnijem radu na plakatima. Ovaj projekat je takođe značio i povezivanje sa drugom kulturnom sferom što nam je svima pružilo drugi način posmatranja pozorišta“, rekao je on na izložbi.

Pored izložbe plakata, predstavljena je i knjiga „Narodno pozorište Zetski dom 1941 - 1944“ koja dopunjava sliku o kontinuitetu scenske umjetnosti u Crnoj Gori i predstavlja značajne podatke budućim istraživačima, kazao je urednik izdanja Crnogorskog narodnog pozorišta Milovan Radojević preksinoć na predstavljanju ove knjige u CNP-u u okviru Bijenala crnogorskog teatra. Knjiga Borislava Cimeše tretira scensku umjetnost na Cetinju i u Crnoj Gori u periodu Drugog svjetskog rata, za vrijeme dok je u Crnoj Gori djelovala italijanska i, pri kraju, njemačka okupaciona struktura. Knjiga je nastala u okviru izdavačke produkcije CNP-a i edicije „Zetski dom“, a Radojević je dodao da je posebno “zadovoljan što se ovom važnom publikacijom koja je obogatila ediciju ‘Zetski dom’ Borislav Cimeša pridružio maloj grupi teatrologa koji se bave istorijom pozorišta u Crnoj Gori. Cimeša je istakao da je svojim djelom želio da popuni prazninu u našoj istoriografiji.

“Svjestan da se neko mora upustiti u ovako škakljivu temu, pa sam odlučio da napišem ovu knjigu“, kazao je on i zahvalio se svim prisutnima.

Književnik i nekadašnji direktor CNP-a Milorad Bošković ocijenio je da svaka knjiga koju je izdalo Crnogorsko narodno pozorište čini značajan dio crnogorske kulture.

“Pažljiv čitalac može otkriti jednu dramaturšku liniju u kojoj se jasno vide istine i zablude Crne Gore. Njen hod kroz ove knjige - to je pozorište“, zaključio je on.

Bijenale se nastavlja danas na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta gdje će u 20 časova biti izvedena predstava „O miševima i ljudima“ koju je po motivima romana Džona Stajnbeka režirao Dino Mustafić, u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice i Barskog ljetopisa.

Bonus video: