Ulaznica za svijet odraslih je preskupa

Promociju njene zbirke organizovala je JU Narodna biblioteka “Njegoš”, koja je i objavila knjigu poetese za koju je njena profesorica i mentorka Stanka Marojević, kaže da “kroz sjetne, melanholične, zamišljene rime pokušava da uđe u svijet odraslih”
986 pregleda 0 komentar(a)
Milena Šućur, Foto: Privatna arhiva
Milena Šućur, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.10.2019. 08:16h

Maturantkinja Prve srednje stručne škole iz Nikšića, Milena Šućur, u svom pjesničkom prvijencu, zbirci pjesama “Džemper”, zapisala je: „Poeziju pišem od trećeg razreda osnovne škole. Moja poezija odrasta sa mnom, raste, razvija se... nastoji da uđe u svijet odraslih. U ovom trenutku taj mi se svijet ne dopada. Ulaznica je preskupa“.

Promociju njene zbirke organizovala je JU Narodna biblioteka “Njegoš”, koja je i objavila knjigu poetese za koju je njena profesorica i mentorka Stanka Marojević, kaže da “kroz sjetne, melanholične, zamišljene rime pokušava da uđe u svijet odraslih”.

“Ulaznicu za taj svijet skupo plaća, za nju daje lakoću i bezbrižnost svojih godina. Pjesmama dokazuje onu Vitovu tvrdnju da ipak pjeva samo onaj ko je bolovao. Njegovo prisustvo u njenoj poeziji veoma je naglašeno. Zbirka obuhvata pjesme nastale u dužem periodu njenog odrastanja, što je rezultiralo gradacijom životnih poimanja“, istakla je Marojević.

Prema njenim riječima zbirka, prema tematsko-motivskoj strukturi, obuhvata tri ciklusa pjesama: pjesme u kojima dominiraju motivi pjesničkog stvaranja, ljubavne i pjesme o životu i ljudima.

“Nezadovoljstvo svijetom u kojem živi i potreba da isti promijeni, uredi, motivi su u jednom dijelu pjesama. Pokušava pjesnikinja Milena da uredi, pospremi ovaj svijet, da kaže ljudima da se osvrnu da vide da je sreća ipak u malim stvarima. Zamori se ponekad pjesnikinja i položi svoje oružje, pero, i onda svoj tekst otpleše kao valcer po notama koje joj je život dao”, kazala je Marojević i najavila da će uskoro biti objavljena i nova Milenina zbirka.

I dok prva zbirka, u kojoj ima preko 30 pjesama, prati pjesničko sazrijavanje mlade poetese nova zbirka, “Ekspatizam duše”, predstavlja drugačije viđenje stvari iz različitih perspektiva.

Profesor Mihailo Perošević, rukovodilac izdavačke djelatnosti u Biblioteci “Njegoš”, kazao je da “Džemper” pokazuje da nije riječ samo o talentovanoj, nego i o ozbiljnoj pjeskininji.

“Bilo je mnogo pjesnika koji su netragom nestali, sa jednom zbirkom poezije ušli su u istoriju književnosti. Međutim, da jedna djevojčica se bavi konteplativnom poezijom, da tako razmišlja na jedan zreo način stvarno je zapanjujuće. Milena je toliko talentovana da je to prosto nevjerovatno, i zaslužuje svu našu pažnju”, istakao je Perošević.

Mlada pjesnikinja se zahvalila svima koji su omogućili da njen pjesnički prvijenac ugleda svijetlo dana.

Stihove iz zbirke, na promociji koja je organizovana u sklopu oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, kazivale su Anita Perišić, Jovana Milić, Ljubica Samardžić i Sandra Purović, dok je Anđela Tomić bila zadužena za vokalnu interpretaciju.

"Poesis”, nova šansa za mlade poete

Narodna biblioteka „Njegoš“ je knjigu pjesama „Džemper“ objavila u okviru Programa podrške mladim talentovanih stvaraocima iz Nikšića, a u sklopu edicije „Poesis“, u cilju predstavljanja kvalitetnog stvaralaštva mladih poeta – osnovaca i srednjoškolaca i njihove ljubavi prema poeziji.

„Na tom putu nijesmo usamljeni, jer ima dobrih ljudi koji vam daju znak da ste na pravom putu i radite prave stvari. Zato zahvaljujemo firmi „Ras-press“ koja je prepoznala značaj i važnost ovog projekta koji sprovodi Narodna biblioteka ‘Njegoš’”, kazala je Renata Bulajić, direktorica te ustanove.

Prema njenim riječima, Milenina zbirka, ali i sala koja je bila mala da primi sve one koji su željeli da čuju stihove poetese, među njima je bio veliki broj mladih, govori da u Nikšiću ima budućnosti za poeziju i mlade.

Bonus video: