Zoran Živković dobitnik Vukove zadužbine

Odbor za nauku jedne od najuglednijih nagrada u Srbiji odlučio je da ovogodišnje priznanje ide Baraninu za knjigu “Mediteranski svetionik”
1189 pregleda 0 komentar(a)
Dr Zoran Živković, Foto: Privatna arhiva
Dr Zoran Živković, Foto: Privatna arhiva

Dr Zoran Živković iz Bara dobitnik je prestižnog priznanja Vukova zadužbina za 2019. godinu, prema odluci žirija Odbora za nauku, za knjigu “Mediteranski svetionik” koja je nedavno objavljena u izdanju Matice srpske i Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori, saopšteno je juče.

Nagrada Vukova zadužbina jedno je od najuglednijih priznanja koje se svake godine dodjeljuje u Srbiji, a Odbor za nauku sačinjavaju eminentni akademici, univerzitetski profesori i stručnjaci, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

“Naravno da me ova nagrada ispunjava osjećanjem ponosa, pogotovo ako se osvrnem na listu dosadašnjih dobitnika. Bez sumnje, to je najprije nagrada jednoj velikoj i izuzetnoj temi kakva predstavlja Mediteran. Ali, u tom svekolikom i neuporedivom mediteranskom ukrštanju istorije i geografije, kao i u mojoj knjizi, svoje posebno mjesto za mene ima prostor Bara i Crnogorskog primorja. Jer, da nema Bara, ne bi bilo ni današnjeg trenutka u mom životu”, kazao je ovogodišnji laureat u svom obraćanju.

Zadovoljan je “što je žiri tako laskavo ocijenio ‘Mediteranski svetionik’” i zbog izdavača, istakao je on.

“Vjerujem da je na žiri sigurno ostavila utisak moja ljubav prema mediteranskom prostoru, tom svijetu prije svih sjetova koja se osjeća u cijeloj knjizi. Uz sve njegove fenomene i osobenosti, o kojima sam svjedočio, u toj složenosti mediteranskog mozaika, ipak, u knjizi me je posebno interesovala ta magična nadtemporalnost mediteranskog duha”, poručio je dr Živković.

Knjiga “Mediteranski svetionik” pruža svojevrstan presjek srpske književnosti inspirisane Mediteranom, navodi se u saopštenju žirija.

Živković je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Baru, a studije Jugoslovenske književnosti započeo je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a diplomirao i doktorirao je na beogradskom Filološkom fakultetu. Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara - “jedan od njegovih prepoznatljivijih glasova (i lica) osamdesetih godina prošlog vijeka”.

Bonus video: