Koncert Masijeja Zagorskog sjutra u KIC-u Budo Tomović

Na programu su sonate Volfganga A. Mocarta (B-dur KV 570), Franca Šuberta (a-moll D 845) i djela manje forme poljskog kompozitora Stanislava Moniuška (Tri valcera i Epigrami i druge minijature). Gostovanje se realizuje u okviru projekta “International Piano Week” koji organizuje Muzička akademija sa Cetinja
315 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Poljski pijanista Masijej Zagorski predstaviće se premijerno u Crnoj Gori koncertom koji će biti sjutra Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Na programu su sonate Volfganga A. Mocarta (B-dur KV 570), Franca Šuberta (a-moll D 845) i djela manje forme poljskog kompozitora Stanislava Moniuška (Tri valcera i Epigrami i druge minijature). Gostovanje se realizuje u okviru projekta “International Piano Week” koji organizuje Muzička akademija sa Cetinja.

Zagorski je počeo da pohađa časove klavira sa sedam godina, a sa 14 je već priredio prvi solistički nastup u pratnji Filharmonijskog orkestra u rodnom gradu Čenstohova. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Frederik Šopen” u Varšavi, u klasi profesora Kažimirža Gjeržoda 1989. godine i nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i scensku umjetnost u Beču, u klasi profesora Valtera Flaišmana. Pohađao je brojne majstorske kurseve, a tokom studija bio je laureat klavirskog takmičenja „Ignaci Jan Paderevski” (1986) u Bidgošču i Poljskom klavirskom muzičkom festivalu u Slupsku (1990). Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Saut Benda, Indijana/SAD, Simfonijskim orkestrom Varšave, Nacionalnim filharmonijskim orkestrom i drugim poljskim simfonijskim ansamblima, a takođe i kao solista u okviru kamernih sastava širom Evrope, u Japanu, Palestini, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Duži niz godina je sarađivao na Katedri za klavir na Muzičkoj akademiji “Frederik Šopen”, a od 2008. godine predaje na Univerzitetu “Jan Dugloš” u Čenstohovi. Bio je član žirija na mnogim klavirskim takmičenjima.

Bonus video: