Izložba fotografija Željka Đukića još jedna potvrda suživota u Bijelom Polju

Autor, kojem je ovo druga po redu samostalna izložba, kazao je da je na ovaj način želio dati svoj doprinos promociji Bijelog Polja kao grada tolerancije, u kome nema razlika
596 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Wstudio
Sa otvaranja izložbe, Foto: Wstudio

Izložba „Očuvanje i vrednovanje muslimanske-bošnjačke tradicije i običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca pravoslavca“ kroz objektiv autora Željka Đukića otvorena je u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Otvarajući izložbu, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić je kazao da samo majstori fotografije uspijevaju da ispričaju priču i da kažu više nego što bi to neko učinio riječima, zbog čega je, navodi, fotoaparat moćno sredstvo u rukama Željka Đukića.

„Predstavljeni radovi kroz koje se bavio tradicijom Bošnjaka i Muslimana su svojevrsna foto priča roman u slikama, jer je predstavljeno cjelokupno nasljeđe Bošnjaka-Muslimana prikazano kroz objektiv Željka Đukića, počev od načina života i vjerskih običaja, sakralne arhitekture, tradicionalnog načina odijevanja i ishrane do folklornog bogatstva”, kazao je Musić, dodajući da je kroz svoj rad Đukić podsjetio da su kultura i tradicija najveće vrijednosti jednog naroda.

Musić je podsjetio da će zahvaljujući ovom radu biti sačuvani pojedini segmenti kulture i tradicije Bošnjaka i Muslimana na ovim prostorima.

„Ova izložba tjera na razmiljanje, podstiče maštu i izaziva emociju a dok gledamo ove fotografije kao da slušamo najljepšu sevdalinku“, kazao je Musić.

Wstudio
Sa otvaranja izložbe(Foto: Wstudio)

Autor, kojem je ovo druga po redu samostalna izložba, kazao je da je na ovaj način želio dati svoj doprinos promociji Bijelog Polja kao grada tolerancije, grada u kome nema razlika, gdje su svi isti i jednaki.

Predstavio je 250 fotografija, većina je izložena, jedan dio je u publikaciji a jedan dio se prikazivao na TV ekranu.

„Upravo kroz odrastanje i život sa prijateljima i komšijama Muslimanima-Bošnjacima dosta sam i naučio običaja i prisustvovao brojnim tradicionalnim ceremonijama. To je bio razlog što sam kroz fotografiju želio da akviziram i sačuvam sadašnjost i tradiciju islama sa motivima ruralnih područja, gdje žive ljudi koji i dalje gaje te stare običaje, obučeni su u tradiconalnu nošnju i gaje svoju kulturu“, kazao je Đukić.

Wstudio
Sa otvaranja izložbe(Foto: Wstudio)

Efendija Admir Zekić je kazao da je velika čast kada svoj pripadnik naroda promoviše i sakuplja kulturno blago, ali da je ta čast mnogo veća kada to uradi pripadnik drugog naroda.

„Kolika je tek satisfakcija kad pripadnik drugog naroda dođe i iznese i predstavi svoje komšije u jednom tako lijepom obliku koji možda ni pripadnik tog istog naroda ne bi bio, zbog rutine, u stanju da na ovakav lijep temeljit način predstavi. Ovo je svjedočanstvo o kulturi i suživotu u jednom mjestu i djelo koje šalje puno pozitivnih poruka“, rekao je Zekić.

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je kazao da je izložba jedna u nizu potvrda suživota u tom gradu.

Izložba će biti otvorena sedam dana.

Bonus video: