Za kvalitetne stvaraoce, bez barijera

Susreti će, uz ostale aktivnosti koje Biblioteka realizuje, Nikšiću sačuvati epitet grada pjesnika koji „svoja vrata otvara za kvalitetne stvaraoce, ne prihvatajući bilo kakve barijere“
317 pregleda 0 komentar(a)
Sa književne manifestacije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa književne manifestacije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

„Pisana riječ, poezija, književnost, i u vremenu koje dolazi na ovim prostorima će živjeti i biti važan temelj kulture. Upravo Nikšićki književni susreti daju snažan pečat toj važnoj misiji“, kazala je potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević, otvarajući 22. Nikšićke književne susrete.

Prema njenim riječima, pomenuta svetkovina pisane riječi, zauzima posebno mjesto i to ne samo zbog činjenice da baštini najdužu tradiciju u gradu pod Trebjesom, već i zbog značaja i osobenosti. „Organizator se potrudio da i ove godine ljubiteljima pisane riječi priredi kvalitetan i sadržajan program podijeljen u dva segmenta - za djecu i odrasle“, kazala je Nikčević.

Prema riječima Renate Bulajić, direktorice Biblioteke „Njegoš“, Susreti će, uz ostale aktivnosti koje Biblioteka realizuje, Nikšiću sačuvati epitet grada pjesnika koji „svoja vrata otvara za kvalitetne stvaraoce, ne prihvatajući bilo kakve barijere“.

„I ovo godine spremljen je bogat trodnevni program u kome se prepliću književnost, muzika, gluma, razgovori sa književnicima, publicistima, novinarima, a sve u cilju njegovanja kulta knjige i pisane riječi, čuvanju pisca i čitaoca“, istakla je Bulajić. Tokom susreta pripremljeno je šest programa, po tri za djecu i za odrasle, tri posjete: Dnevnom centru, Dječijem odjeljenju nikšićke bolnice i Specijalnom odjeljenju Osnovne škole “Olga Golović”. Prvog dana susreta osnovci iz svih gradskih i seoskih škola tokom poetsko-muzičkog hepeninga družili su se sa Todom Nikoletićem i Branimirom Rosićem, dok je segment za odrasle počeo sa Pavlom Goranovićem, ovogodišnjim dobitnikom Trinaestojulske nagrade. U muzičkom dijelu programa nastupio je duo MarGo u sastavu Marko Simović, violina, i Goran Perišić, gitara.

Organizator Nikšićkih književnih susreta, koji se završavaju večeras uz nikšićke pjesnike i njihove prijatelje, je Narodna biblioteka “Njegoš”

Bonus video: