Marijana Šovran: Adrenalin na koncertu će mi pomoći da pobijedim prehladu

924 pregleda 0 komentar(a)
Očekuje pun trg: Šovran, Foto: Vuk Jovanović
Očekuje pun trg: Šovran, Foto: Vuk Jovanović

I ove godine na budvanskom trgu je najavljen bogat praznični program, a dan nakon “najluđe noći”, 1. januara 2020. biće upriličen i dnevni koncert klasične muzike u 14 časova. Tada će uz Mediteranski revijski orkestar koji vodi dirigent Radovan Papović nastupiti i solisti: Marijana Šovran, Marko Kalajanović, Lana Asja Dabović, Emilija Minić i Stevan Karanac, a na flauti će ih pratiti Ksenija Franeta. Tim povodom, mlada crnogorska operska pjevačica sopran Marijana Šovran za “Vijesti” najavljuje koncert i svoj nastup ističući da “očekuje prepun trg publike kao i prethodnih godina”, a zatim otkriva i da li je repertoar prilagođen prazničkoj atmosferi.

“Svakako da su izabrana djela prilagođena praznicima... Na repertoaru će biti vrlo poznate melodije kao što su: Đ. Verdi ’Libiamo, ne’ lieti calici’, D.Šostaković ‘Valcer br.2’, Podmoskovske večeri, Alara ’Granada’, E.Di Capua ‘O sole mio’, Đ. Pučini ’O mio babbino caro’ i još mnogo interesantnih i kvalitetnih numera”, ističe Šovran.

Šovran je “Vijestima” priznala da ima tremu zbog glasa jer je prehlađena, što je juče podijelila i sa svojim pratiocima na društvenim mrežama, kao i da se nada da će do 1. januara ozdraviti. Ipak, kazala je i da je prehlada svakako neće omesti da pruži sve od sebe kako bi svim prisutnima na što ljepši način upriličila vrijeme na koncertu.

“Kada se razbolim držim se zlatnog pravila i ćutim, jer je opasno pjevati pod upalom grla. Nekad sam naravno prinuđena da pjevam i pod tim uslovima, ali onda mi dobra tehnika pomogne da izdržim napor koje opersko pjevanje iziskuje. Trenutno samo imam tremu za svoj glas i nadam se da me neće iznevjeriti... Generalnu probu ćemo imati dan pred koncert, tako da čuvam glas za probu i za koncert. Do tada se trudim da odmaram”, iskreno odgovara ona i poručuje svima:

“Za koncert je sve spremno! Jedino je preostalo da ozdravim i da publici podarim dobru muziku i energiju. Veoma sam uzbuđena, iako pomalo i zabrinuta, ali znam da će mi adrenalin na dan koncerta pomoći da pobijedim prehladu”, naglašava ona.

Ovo nije prvi put da nastupa u Budvi na koncertu klasične muzike, ali to što gostuje ponovo, smatra ona, rezultat je toga da se dopala organizatorima, ali i publici.

“Čast mi je i zadovoljstvo što su me već četvrti put pozvali da nastupim na ovom tradicionalnom koncertu klasične muzike čiji je muzički urednik gospodin Milan Stupar. Zaista sam se iznenadila da su me ponovo pozvali. To mi je pokazatelj da sam se svidjela organizaciji, a vjerujem da je tome pomogao i bis koji je publika tražila od mene na prošlogodišnjem koncertu”, ponosno otkriva ona i najavljuje da će pored ovog angažmana uskoro opet nastupiti u Crnoj Gori - u Kotoru i Herceg Novom “negdje na proljeće”...

Sumirajući 2019. godinu Šovran ističe da je na profesionalnom planu ona bila veoma uspješna, ali da već gleda u budućnost i planira 2020.

“Naime, završila sam specijalističke studije u klasi prof. Nikole Kitanovskog na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Rado se sjećam i počasne titule, ‘Dama kamelija’ koju sam dobila u aprilu, kao i nastupa na otvaranju festivala ‘Kotor Art’. A što se tiče godine koja je pred nama - naravno da imam planove, uvijek! U narednom periodu očekuju me audicije za neke od uloga koje imam u svom repertoaru kao i organizacija nekoliko solističkih koncerata”, poručuje ona.

Citat kao poruka čitaocima “Vijesti”: “Sijajte!”

Za kraj razgovora Marijana Šovran je željela da sa čitaocima “Vijesti” podijeli citat iz knjige Bogdana Stevanovića “Obloge od mastila”.

“SIJAJTE!

Ali ne da biste samo sebi obasjavali put, nego da bi od tolike svjetlosti drugi lakše uvidjeli koliko su ponekad tamni. Sijajte onako bestidno i nemilosrdno iz dubine svoje suštine. Toliko da se ljudi zapitaju kako, zašto i da li ste normalni. Da im ne bude jasno odakle crpite motivaciju, na koji pogon tako nezaustavljivo idete i zašto ne tražite ništa zauzvrat. Budite rebus u ovom svijetu prostote. Želim vam da svojim primjerom pokažete da samo oni koji najjače sijaju mogu druge prosvijetliti. Jer u ovo vrijeme tamnih vilajeta samo ta ognjišta nalagana u nama mogu pružiti sigurno utočišta ljudima uplašenim od mraka”.

Bonus video: