Priča(mo) o Miladinu Šobiću

Tematsko-muzičko veče posvećeno poznatom crnogorskom kantautoru biće upriličeno večeras u Podgorici
2609 pregleda 2 komentar(a)
Miladin Šobić -, Foto: FB Privatna arhiva
Miladin Šobić -, Foto: FB Privatna arhiva

Tematsko-muzičko veče pod nazivom “Priča(mo) o Miladinu Šobiću: Džemper za vinograd”, a povodom dana rođenja crnogorskog kantautora (7. januara), biće upriličeno večeras u Podgorici u Art garaži/Sketch u 21 čas.

O djelu i životu legendarnog Nikšićanina govoriće novinar Dragi Vujačić (“Rok karavan”), a njegove hitove će svirati Ivo Bojović sa gostima...

“Budući da je riječ o interaktivnoj večeri, pozivamo sve zaljubljenike i poštovaoce Šobićevog djela, da nam se pridruže večeras i, u krajnje neformalnoj atmosferi, podijele svoj doživljaj Šobićevih stihova i muzike. Uz to, gitara će biti tu i svi će moći da odsviraju svoje omiljene akorde ovog autora”, ističu organizatori.

Miladin Šobić rođen je 1956. godine u Nikšiću. Izdao je albume “Ožiljak” 1981. i “Umjesto gluposti” 1982. Muzičar sa poetskom ljepotom, iskrenog stiha i neprevaziđenog izraza bio je popularan širom Jugoslavije krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, a nakon porodične tragedije se povukao iz javnosti. Uprkos tome što je prestao da stvara njegove pjesme su i danas popularne među svim generacijama. Iako je nemoguće izdvojiti bilo koju, može se reći da su najpopularnije: “Džemper za vinograd”, “Đon”, “Ne pokušavaj mjenjat me”, “Stare novine”, “Prođoh gradom”, “Umjesto gluposti”, “Četa luđaka”, “Ašik Ajša”, “Bio sam jednom novembar”, “Svetionik”, “Marija”, “Desetka iz drugarstva”, “Kad bi došla Marija”, “Mlada Jela”...

Često se govori(lo) o njegovom velikom povratku ali to se nije desilo. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za životno djelo 2016. godine, a 2013. je dobio i najveće priznanje Nikšića - nagradu “18. septembar”.

I kao njegova pjesma “A vrijeme ide dalje”, vrijeme ide, ali ono što je Šobić stvorio ostaje i traje.

Bonus video: