Drugi potvrđeni gost 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala

“Dogovor sa maestrom Tiselijem potvrđuje činjenicu da HSF nastavlja da privlači najveće svjetske umjetnike i opravdava status jedne od elitnih destinacija devete umjetnosti”, kazao je jedan od organizatora HSF-a, Jovan Subotić podsjećajući da je Tiseli karijeru započeo tako što je svoj diplomski rad iz istorije „Sazvježđe psa“ pretvorio u strip
466 pregleda 0 komentar(a)
HSF, Foto: HSF
HSF, Foto: HSF

Jedna od živih legendi italijanskog strip stvaralaštva, Serđo Tiseli drugi je potvrđeni gost 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se ove godine održati od 4. do 9. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

“Dogovor sa maestrom Tiselijem potvrđuje činjenicu da HSF nastavlja da privlači najveće svjetske umjetnike i opravdava status jedne od elitnih destinacija devete umjetnosti”, kazao je jedan od organizatora HSF-a, Jovan Subotić podsjećajući da je Tiseli karijeru započeo tako što je svoj diplomski rad iz istorije „Sazvježđe psa“ pretvorio u strip.

Djelo je ostavilo toliko jak utisak na njegovog sugrađanina, jednog od najvećih crtača svih vremena i vizuelnog tvorca Alana Forda, legendarnog Magnusa, da je bez odlaganja tražio mladom Tiseliju da bude crtač na njegovom projektu „Avanture Đuzepea Pinjate“. Rezultat zajedničkog rada dva majstora iz Bolonje bilo je remek-djelo koje je osmislio i uredio Magnus, a nacrtao Tiseli, tj. naslikao jer je čitav strip rađen akvarelom. Tiseli nije radio stranice stripa kako je to uobičajeno, već je svaki kadar slikao na zasebnom papiru, a završene slike predavao Magnusu koji ih je poslije uklapao, organizovao i gradio priču. Slike su rađene na papirima različitih formata, kvaliteta, pa čak i boje, i kada se zna da prije trideset godina dva majstora nisu imali apsolutno nikakvu tehnološku pomoć kakvu autori imaju danas, legenda vezana za stvaranje ovog stripa dobija višestruko na težini.

Tiseli uskoro postaje dio kruga sjajnih umjetnika, među kojima su neka od najvećih svjetskih imena kao što su Topi ili Batalja i iz tih poznanstava proizilaze sjajna djela „Avanture Kim“, „Misteriozna krčma“, „Vragolan iz Bolonje“, „Skriveno blago“, „Vučje oko“. “Tiselijev dolazak dodatna je potvrda statusa koji naš festival uživa među italijanskim stvaraocima, ali isto tako i dokaz čvrstog opredjeljenja da u Herceg Novi dovedom najveća imena i publici prikažemo najbolja ostvarenja devete umjetnosti”, zaključio je Subotić.

Bonus video: