Sva tuga jednog rastanka

Film “Ajvar” rediteljke Ane Marije Rossi od danas je na bioskopskom repertoaru širom Crne Gore
6084 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Trifunović i Nataša Ninković u filmu “Ajvar”, Foto: Privatna arhiva
Sergej Trifunović i Nataša Ninković u filmu “Ajvar”, Foto: Privatna arhiva

Nakon uspješnog festivalskog života tokom prošle godine, popularni film “Ajvar” rediteljke Ane Marije Rossi danas će imati i svoju bioskopsku premijeru u Podgorici u bioskopu Cineplex u 20 časova, a biće i na repertoaru Cadmus Cineplexa u Budvi, Centra za kulturu Tivat, Kina Boka u Kotoru i Cineme 213 u Nikšiću.

“Ajvar je melodrama, priča o ljubavi između dvoje ljudi u četrdesetim godinama koji su dugo zajedno, nemaju djecu, odselili su se iz Srbije, pristojno žive u Stokholmu i nalaze se na najvećoj životnoj prekretnici do sada.

To je priča o ljudima koji žive zajedno, a suštinski ne pripadaju nigdje. Priča o ljudima koji su otišli da pobjegnu od ludila i priča o opstanku jedne ljubavi”, navodi se u opisu filma, a rediteljka za “Vijesti” dodaje i da se odlučila da ispriča ovu priču zato što je htjela da “pokaže svu tugu jednog rastanka”.

Uloge tumače “Ajvar” Vesna Čipčić, Mirko Vlahović, Miodrag Krstović, Gordan Kičić, Aleksandra Janković, Branka Petrić, Paulina Manov.

Film je crnogorsku premijeru imao na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro Film Festivalu na kojem je Nataša Ninković dobila Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu, “za emotivnu ogoljenost i nijansirano prikazanu bol moderne žene”.

Od tada, film je prikazan na više od 20 festivala među kojima je i Podgorica film festival i svuda je punio sale. I iako je rediteljka u početku mislila da će publika filma biti uglavnom starija od 30 godina, to se ispostavilo kao pogrešno, jer film jednako gledaju i dvadesetogodišnjaci i generacije glumačkog para i stariji i svi ga dožive, kazala je Rossi na gostovanju u Podgorici ističući tada da “koliko god intiman film nije hermetičan”.

Njeno debitantsko ostvarenje, čiji je scenario nastao po njenoj ideji i u čijem nastanku je učestvovala, prenosi tjeskobu sumnje i ugasle ljubavi koja ranije nije znala za granice.

Bračni par, koji savršeno igraju Trifunović i Ninković, ima uspješne živote, karijere, novac, psa, ali nema djecu, a nema (više) ni zajedničko vrijeme, fali komunikacije, razgovora i tako tišina sve više uzima prostora, pa film od svog početka daje naznake da su u pitanju posljednji dani zajedničkog života, odnosno veze dvoje ljudi.

“Radila sam nešto što je moja intimna priča, koja je mene doticala. Trudila sam se da prevaziđem intimno i to transponujem na opšte, da ne bi ostalo privatno. Jedna od briga bila mi je da li ću to uspjeti. Druga je bila koliko će biti komplikativan. Poslije prvih i drugih reakcija, rekla bih da bolje komunicira sa ljudima nego što sam očekivala i to je moja najveća radost”, kazala je Rossi ranije i istakla da je veoma zadovoljna utiscima publike koja pogleda film i otkriva da joj većina prilazi sa suzama u očima što je njoj posebno drago, jer znači da je uspjela u svojoj namjeri.

Bonus video: