Ludaci koji vjeruju u čuda

Premijera nove predstave Večernje scene Gradskog pozorišta, “Pukovnik ptica” po komadu Hrista Bojčeva u režiji Marka Manojlovića, biće upriličena u subotu u Podgorici
1436 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Premijera predstave “Pukovnik ptica” sa Večernje scene Gradskog pozorišta biće upriličena u Podgorici, u subotu, 25. januara u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 20 časova, a reprizno izvođenje zakazano je za dan kasnije u isto vrijeme.

“Pukovnik ptica” nastaje u režiji Marka Manojlovića, a po satiričnom komadu Hrista Bojčeva. U pitanju je priča o grupi ludaka, zatvorenih u balkanskim zabitima.

“Ta izolovanost tek je prividna, jer svijet, civilizacija, ili kako već nazvati ono što se pokušava ‘samoizliječiti’ građenjem zidova, i te kako su prisutni na tom malom prostoru u kojem obitavaju junaci ove drame. Grupa pacijenata u napuštenom manastiru, u azilu za duševno bolesne, pokušava da nađe izlječenje, a vođena samoproklamovanim pukovnikom uspostavlja vojnu jedinicu zadajući tako ne samo političke i društvene ciljeve, već i svrhu sopstvenim životima. Njihovo ludilo, njihova bolest, zapravo, najočigledniji su znak uronjenosti u vrijeme i prostor koji ih okružuju”, navodi se u opisu ovog komada, a ansambl predstave je na jučerašnjoj konferenciji za medije najavio “fantastičan komad”.

Izvršni direktor Gradskog pozorišta, reditelj Stevan Koprivica, istakao je da su u čitavom procesu za njega bile važne dvije stvari, i to da se radi baš o tekstu “Pukovnik ptica” i da komad režira Marko Manojlović, njegov nekadašnji student.

“Svojim umjetničkim i društvenim angažmanom ovaj tekst ostao je aktuelan i dan danas. Dovoljna je činjenica da se u jednom manastiru skupila grupa ludaka koja hoće da pravi alternativnu vladu. Druga stvar koju želim da naglasim je rad sa Markom Manojlovićem... On nije modni reditelj, ne prati pozorišne trendove već drži svoj stil i prati svoju politiku koja počiva na nečemu što se zove dobro ispričana pozorišna priča. Tekst je dokazan na evropskim koordinatama, a mladi reditelj njime drži do sebe i do Pozorišta sa velikim P”, kazao je Koprivica u svom obraćanju i dodao da je ovaj komad u rangu evropske produkcije.

Scena iz predstave
Scena iz predstave(Foto: Duško Miljanić)

Umjetnički direktor Gradskog, Dušan Kovačević, istakao je da poseban ponos ansamblom i kompletnom ekipom predstave - zbog njihovog pristupa i posvećenosti.

“Vidio sam jednu posebnu atmosferu i energiju koja je vladala tokom stvaranja procesa i na to sam posebno ponosan. Pored toga, hoću da dodam i da sam ovaj komad izabrao zbog toga što se već nekoliko godina, ali i uvijek, priča o nekom angažovanom pozorištu. Stevan Koprivica i ja smo se složili oko toga da pozorište ne treba da bude dnevno politički angažovano, ali ovaj komad i te kako angažuje čovjeka na razne načine. Tako su se angažovali i svi koji su radili, kao i mi iz pozorišta, jer smo se angažovali da svi koji pogledaju ovu predstavu dođu do jednog građanskog, zdravog mišljenja koje će ovaj komad sigurno razvijati. Neko će i zaplakati, a oni najinteligentiji će biti podstaknuti na misao da su i čuda moguća”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je siguran da će predstava ostaviti snažan utisak na svakoga ko je pogleda.

“Svi ovi ‘ludaci’ vjeruju i ta vjera ih održava. Oni vjeruju i u ono što je naizgled nemoguće. Svakako da će komad ostaviti jak pečat na svakoga, a izazvaće i vjeru u vlastite ideje. Jedan pametan čovjek je negdje davno rekao: ‘Samo ti možeš da vjeruješ u svoju ideju, jer niko drugi neće’”, zaključio je Kovačević.

Reditelj Manojlović je i ranije sarađivao sa Gradskim pozorištem na uspješnoj predstavi “Lažljivci”, a tu saradnju komentariše kao “kad se nešto poklopi”.

“Bilo je lako sa uživanjem raditi na ovoj predstavi i mislim da ovakva predstava ne bi mogla nigdje drugo da nastane osim sa ovim ljudima na ovom mjestu. Mislim da je za mene najveći užitak bilo raditi sa ovakvim kolektivom, jer je pozorište kolektiv, a tako se i spremala ova predstava. Uvijek je nezgodno kada reditelj nakon dva mjeseca rada treba da sažme u par minuta sav taj proces, pa ja o tome neću govoriti, ali ću zato sve pozvati da pogledaju predstavu”, rekao je Manojlović uz obećanje da će publika uživati i komentar da predstava nije dosadna...

Dramaturškinja Dragana Tripković je istakla da se u Gradskom pozorištu događa “jedan komad koji po mnogo aspekata odgovara onome što u pozorištu želimo da nazovemo kompletnom slikom, kompletnom situacijom”.

“Na značenjskom planu mi smo priču smjestili u balkanski magični realizam koji je bio i tema rada na ovom komadu, od samog početka, a sam tekst otvara prostora za tumačenje različitih simbola i onoga što odgovara današnjici s obzirom da sudbine likova koji se nalaze u komadu determinišu neke nama vrlo poznate prilike i situacije. Komad koji je nastao devedesetih godina govori o krizama balkanskih naroda i nacija i o jednoj entuzijastičnoj, možda čak i utopijskoj želji, da se priključimo nekom boljem, pametnijem i pravednijem svijetu”, objašnjava Tripkovićeva.

Ona je istakla da su svi “ludaci” iz ove priče zapravo “nama bliski ljudi, možda naše duple duše, ljudi koje možemo prepoznati u nama samima”

Uloge u predstavi tumače: Emir Ćatović, Branimir Popović, Jelena Simić, Miloš Pejović, Goran Vujović, Goran Slavić i Branka Femić-Šćekić. Reditelj Manojlović potpisuje i izbor muzike, dramaturgiju Dragana Tripković, a scenografija će biti djelo Vesne Popović, kostimi Adrijane Pajić, a za scenski pokret zadužen je Damjan Kecojević. Karte za predstavu dostupne su na biletrnici KIC-a “Budo Tomović”, kao i putem mobilne aplikacije pozorišta koja je dostupna za IOS i andorid uređaje. Svi koji karte rezervišu putem aplikacije ostvaruju popust od 20 odsto, istaknuto je na konferenciji.

Likovi sa kojima je lako saosjećati

Glumica Branka Femić Šćekić je istakla da joj je žao što se završavaju probe i da vjeruje da su pripremili “melemnu, ljekovitu i ohrabrujuću predstavu”. Da je atmosfera u kojoj je komad nastajao bila više nego dobra potvrdio je i Emir Ćatović i dodao da nema tremu prije premijere već je miran. “Miran sam jer je baš sve onako kako treba da bude”, kazao je on i najavio da u komadu ima mnogo ljubavi, razumijevanja, žali... Jelena Simić je rekla da je najveći izazov bila zapravo sama priča - o ljudima koji su ustvari ludaci, jer to podstiče i dalja razmišljanja... “Suština problema ovih likova je nešto što je poznato i blisko svakom od nas i lako je saosjećati sa njima. Stoga mislim da će ovaj komad lako komunicirati sa publikom...”, rekla je ona. Miloš Pejović je zaključio da Gradsko pozorište postavlja jednu “vrhunsku predstavu” koja predstavlja kolektivni čin, kolektivnu igru, kolektivni naboj, u šta će publika moći da se uvjeri...

Bonus video: