Kompozicija važna za crnogorsku kulturu

Spot za djelo Milivoja Pićurića u izvedbi Crnogorskog orkestra mladih objavljen je na njihovom YT kanalu"
594 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski orkestar mladih, Foto: Adrian Perović
Crnogorski orkestar mladih, Foto: Adrian Perović
Ažurirano: 30.03.2020. 16:52h

Spot za kompoziciju "Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku" crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića, a u izvedbi Crnogorskog orkestra mladih i violiniste Igora Pejovića, objavljen je na njihovom YouTube kanalu. Spot je rađen u produkciji Udruženja mladih umjetnika Crne Gore, a Pejović predstavlja i ostale pojedinosti.

"Za scenografiju smo koristili radove Uroša Toškovića iz 1985. godine koje smo reprodukovali na velikom platnu. U susret nam je izašlo Nikšićko pozorište ustupivši nam svoju scenu. Audio snimanje je radio Bobo Stanišić, a video Atomic production. Cjelokupni projekat je podržalo Ministarstva kulture Crne Gore kojima se ovom prilikom zahvaljujem, uz smjelost da ocijenim i zaključim da smo uradili jako važan posao za crnogorsku muzičku kulturu, što će se naročito pokazati u vremenu koje je pred nama", navodi on.

Za razliku od većine svojih kolega oni nijesu bili prinuđeni da otkazuju svoje planirane aktivnosti, već su preduhitrili čitavu situciju sa pandemijom izazvanu virusom korona, kazao je Pejović u razgovoru za "Vijesti".

"Elektronska razmjena informacija je dominantna ovih dana kao i dostupnost kulturnih sadržaja koji do sada nisu bili prisutni online. Drago mi je što smo sticajem okolnosti u mogućnosti da ljubiteljima umjetnosti u ovom trenutku pružimo neimprovizovan sadržaj svježe audio-vizuelne kreacije. Takođe, drago mi je da nismo bili prinuđeni da otkazujemo koncerte i snimanje spota. Sad je situacija drugačija u odnosu na prethodni razgovor kojim smo najavljivali koncert, ali sam optimista jer smo ipak reagovali dobro i pravovremeno", kaže on "Vijestima".

Kompozicija "Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku” crnogorskoj publici je predstavljena krajem februara na koncertima u Bijelom Polju i Cetinju, a publika je, kako je Pićurić prenio utiske "Vijestima" odlično reagovala.

"S obzirom na to da je u pitanju malo savremeniji umjetnički jezik muzike nijesam znao šta da očekujem, ali je prošlo odlično. Reakcije publike bile su dobre, a atmosfera je bila posebna”, kazao je on.

Početna ideja bila je da Pićurić za Crnogorski orkestar mladih napiše kompoziciju za gudače i elektroniku, ali se u toku rada pojavio muzički materijal koji je zahtijevao da bude posvećen solo dionici.

"Atmosfera, ambijent i boje u ‘Nokturnu’ stvaraju zvučnu sliku koja u sebi nosi nešto od karakteristika ove stare muzičke forme. Jedan broj mladih izvođača prvi put učestvuje u izvođenju muzike napisane savremenijim jezikom uz korišćenje elektronike”, rekao je Pićurić ranije.

U kompoziciji “Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku” violina je nosilac kompozicije, a potpunoj atmosferi dopronosi orkestar i elektronika, pa je i naslov njegovog djela u skladu sa tim.

“Kompozicija nosi takav naslov iz nekoliko razloga. Dosta sam stvarao i noću radio na tome, pa ima primjesa takve atmosfere. Ova kompozicija je kao jedna zvučna slika uz primjese zvukova prirode, iako ne direktno, i atmosferu noći”, objašnjava Pićurić.

Bonus video: