Tivat: Pet hiljada eura za nove knjige sa lokalnom tematikom

Međusobna prava i obaveze Optine Tivat kao donator i korisnika sredstava biće precizirana Ugovorom o sufinansiranju projekta kojeg će zaključiti gradonačenik Tivta dr Sinipša Kusovac i svaki pojedinačno učesnik konkursa kojem su odobrena sredstva
252 pregleda 0 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Opština Tivat
Opština Tivat, Foto: Opština Tivat

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat donio je odluku o sufinansiranju projekata za izdavačku djelatnost za 2020. godinu kojom su podijeljena sredstva što su u gradskom budžetu bila opredijeljena za podršku izdavanju publikacija sa lokalnom ili tematikom od posebnog interesa za Tivat.

Sredstva u iznosu od 5.000 eura se shodno javnom konkursu za raspodjelu sredstava iz budžeta Opštine Tivat opredijeljenih za izdavačku djelatnost, dodjeljuju nevladinim organizacijama, fizičkim i pravnim licima sa teritorije Crne Gore, koja su ispunila trađene kriterijume.

Monografska publikacija „Tradicija maškaranja u Tivtu“ NVU „Maškarada“, podržan je sa 1.720,26 eura Realizacijom tog projekta, kako je juče saopšteno iz lokalne uprave, biće dat doprinos značaju kulturnog naslijeđa Tivta i Crne Gore u oblasti karnevala i maškaranja, te će služiti za promociju karnevalske kulture i tradicije, kako među stanovnicima Tivta, Crne Gore, tako i šire.

Monografska publikacija „Lica mog vremena“, izdavača Puzzle d.o.o.podržan je sa 1.649,64 eura . Kroz seriju portreta poznatih Tivćana, njihovih životnih priča i tekstova tivatskih intelektualaca, pisaca, umjetnika, ova publikacija govori o transformaciji Tivta i konstatuje novonastali društveni, socio-ekonomski, politički i kulturni ambijent.

Knjiga „Da nam kolo ne zastane“, autora Predraga Šušića, podržana je iznosom od 1.629,72 eura. Publikacija je namijenjena svima koji se bave radom i prezentacijom narodnih igara, pjesama, nošnji i običaja, a pružiće uvid, kroz kritički osvrt, na očuvanje i promociju nematerijalnog kulturnog naslijeđa Tivta i Boke Kotorske u različitim segmentima narodne tradicije (igra, pjesma, običaji, nošnje).

Međusobna prava i obaveze Optine Tivat kao donator i korisnika sredstava biće precizirana Ugovorom o sufinansiranju projekta kojeg će zaključiti gradonačenik Tivta dr Sinipša Kusovac i svaki pojedinačno učesnik konkursa kojem su odobrena sredstva.Kriterijumi za vrednovanje projekata po Javnom konkursu su bili umjetnički kvalitet i značaj za razvoj crnogorske i lokalne kulture, međunarodna afirmacija crnogorske kulture te usklađenost predloženog iznosa sredstava sa planiranim aktivnostima projekta. Prioritet za sufinansiranje imali su autori iz Tivta, odnosno autori čija je publikacija od značaja za Tivat i Boku Kotorsku.