NOVI SPECIJALNI GOST

Milano dolazi u Herceg Novi

Hercegnovski strip festival će se održati od 4. do 9. septembra

1226 pregleda 0 komentar(a)
Milano, Foto: HSF
Milano, Foto: HSF

Italijanski umjetnik, Mario Milano, zvijezda italijanske i francuske strip scene, novi je specijalni gost 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF).

Festival će se održati od 4. do 9. septembra u Herceg Novom.

"Ovaj supertalentovani crtač diplomirao je scenografiju na Univerzitetu u Fođi, i u prvim godinama karijere bavio se uporedo scenografijom i stripom. Ipak od 1994. i profesionalnog angažmana u izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore, fokusira se isključivo na strip, i za ovu kuću radi na nekim od najvažnijih naslova poput Zona X, Nik Rajder te Magični Vetar, što ga ubrzo preporučuje za ulazak u elitno društvo i najveću čast koju italijanski crtač može dobiti, a to je da postane član redovne crtačke ekipe Teksa Vilera. Milano se tu ne zaustavlja već se okušava i na najvećem evropskom tržištu – Francuskom. Briljira na ostvarenju “Tuna-Mara” za legendarnu izdavačku kuću Imanoid, dok za giganta Glenat crta “Društvo sjenki”. Redovan je profesor na Akademijji lijepih umjetnosti u Fođi. Nije tajna da Milano uživa veliko poštovanje regionalnih strip crtača te da se sa nestrpljenjem očekuje njegovo gostovanje u Herceg Novom", navodi se u saopštenju organizatora festivala.

"Vrijeme provedeno u izolaciji zbog pandemije korona virusa, mnogi su iskoristili za svoj kreativni izražaj. Tako su, na primjer, ambasadori država članica Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i šef Delegacije EU Aivo Orav napisali knjigu „Diplomate ujedinjene u izolaciji“ koju je izdao EU info centar. Knjiga predstavlja osvrt četrnaest ambasadora na njihov posao kao diplomata tokom pandemije, kao i mnoge detalje i razmišljanja iz privatnog života. Poseban kuriozitet predstavlja poglavlje koje je napisao veliki prijatelj Herceg Novog i HSF-a, njegova ekselencija, gospodin Luka Zelioli, Ambasador Republike Italije u Podgorici, u kojem, pored ostalog navodi, kako se vratio i svojoj staroj ljubavi – stripu, te je ponovo pročitao svoju kolekciju Teksa Vilera koja ga prati na svim njegovim diplomatskim misijama. Zelioli dodaje kako nije tajna da je veliki stripofil, te opisuje i anegdotu kako je crnogorskoj javnosti to priznao upravo na otvaranju XII Hercegnovskog Strip Festivala kada je i shvatio koliku popularnost na našim prostorima uživaju stripovi, odnosno junaci italijanske izdavačke kuće Boneli. Tekstu prilaže i ilustraciju italijanske zvijezde Valtera Venturija kojeg je upoznao upravo u Herceg Novom, a koja ga prikazuje kako junacima njegovog omiljenog stripa Teks Viler priča o Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Organizatori podsjećaju da je Ambasada Italije u Podgorici jedan od sponzora HSF-a već sedmu godinu zaredom, te da je upravo na današnji značajan dan za tu zemlju – Dan Republike, 2017. organizatorima uručila i prestižnu nagradu “Karavađo”.