Motovun Film Festival u slavu povratka normalnom životu

Organizatori 23. izdanja filmske smotre koja će biti održana od 30. jula do 1. avgusta obećavaju zgusnut program

243 pregleda 0 komentar(a)
Mff 2019., Foto: Mff 2019.
Mff 2019., Foto: Mff 2019.

Motovun Film Festival biće održan od 30. jula do 1. avgusta, a organizatori obećavaju zgusnut program u slavu kreativnosti, povratka normalnom životu poslije korona krize i odanosti lokalnoj zajednici.

U godini u kojoj će ljeto mnogima biti radno, a novčanici nešto tanji, organizatori su najavili trodnevni “koncentrat motovunskog duha” uz filmove i zabave od jutra do kasno u noć.

“Ovo je zaista bila sezona puna iskušenja koja su nas motivisala da pronađemo pravi motovunski odgovor na organizacione izazove koji su se nametnuli festivalima širom planete, pa tako i nama”, izjavio je direktor MFF-a Igor Mirković i istakao da je pronađeno rešenje da svi na siguran i neopterećen način uživaju u onome po čemu je Motovun poznat - atmosferi izmještenoj iz često turobne stvarnosti i pravoj proslavi života.

Uz 15 filmova u glavnom programu i niz pratećih projekcija, koje su pripremili selektori Jurica Pavičić i Milena Zajović, nezaobilazan je i program Motovunski kratki iz kojeg najbolji evropski film ulazi u konkurenciju za “evropski Oskar”, odnosno nagradu Evropske filmske akademije. Kao uvod u 23. MFF, selektori Motovunskih kratkih Inja Korać i Andrej Korovljev, u saradnji s kolegama s najvećih svetskih festivala poput Berlinala, Kana i Venecije, priredili su i onlajn festival My Darling Quarantine u kojem je do sada prikazano 77 kratkih filmova.

Mff 2019.
Mff 2019.foto: Mff 2019.

Uz poštovanje svih mjera zaštite protiv korona virusa, ali i protiv prateće epidemije letargije, muzička i druga prateća zbivanja ostaju sastavni dio Motovuna. Festivalski kamp u podnožju brda proslaviće 20. rođendan, a smještaj za kampere i ove je godine besplatan uz paket kupljenih ulaznica. Posjetioci skloniji čvrstom krovu nad glavom mogu se informisati o mogućnostima smještaja na festivalskom sajtu, na kojem će 15. juna biti otvorene i prijave za volontere koji su udarna snaga i srce Motovuna. Festivalska ekipa otkrivaće detalje programskih iznenađenja u narednim nedjeljama.

Prošle godine, na 22. MFF-u, glavnu nagradu dobio je islandski film “Beli, beli dan” reditelja Hlynura Pálmasona - “gorko-slatki portret čangrizavog melanholičnog policajca”, dok je nagradu žirija kritičara FIPRESCI dobio makedonski film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” rediteljke Teone Strugar Mitevske. Festival je obilježilo i ogromno interesovanje za film “Dnevnik Diane Budisavljević”, ali i za svjetsku premijeru dokumentarca “Tusta” o pokojnom članu grupe KUD Idijoti, te gotovo osmočasovni performans Siniše Labrovića o populizmu i dodjela nagrade “50 godina” snimatelju Živku Zalaru.

Motovun je u 22. izdanju odao počast američkom reditelju Endrjuu Budžalskom (Andrew Bujalski) i njegovom nekadašnjem profesoru, legendarnom Dušanu Makavejevu, velikom prijatelju MFF-a, u čiju je čast i jedan od festivalskih bioskopa dobio ime Kino Mak.

Bonus video: