Američka zastava u plamenu: Benksi podržao borbu protiv rasizma

"Crnce je izdao sistem. Bijeli sistem", poručio je umjetnik na Instagramu

5138 pregleda 43 reakcija 10 komentar(a)
Fotografija sa Benksijeve stranice, Foto: instagram.com/banksy
Fotografija sa Benksijeve stranice, Foto: instagram.com/banksy

Britanski umjetnik Benksi (Banksy) izrazio je podršku pokretu Black Lives Matter (Životi crnaca su važni) fotografijom koju je u subotu objavio na Instagramu, a prikazuje zapaljenju američku zastavu.

„Prvo sam pomislio da treba da ćutim i saslušam crnce o ovom pitanju. Ali, zašto bih to učinio? To nije njihov problem nego moj“, napisao je Benksi, koji se proslavio svojom uličnom umjetnošću s političkom porukom.

„Crnce je izdao sistem. Bijeli sistem. Poput puknute cijevi koja poplavljuje stanove ljudi koji žive na nižim spratovima. Taj pokvareni sistem je njihov život pretvorio u mizeriju, ali nije na njima da ga poprave. Oni to ne mogu, niko ih ne pušta u stanove iznad“.

„Ovo je bijeli problem. I ako ga bijelci ne poprave, neko će morati doći na sprat više i razbiti vrata“, zaključuje umjetnik u objavi na Instagramu koju je u nekoliko sati podržalo već više od 1,6 miliona ljudi.

Benksi je uz tekst objavio fotografiju na kojoj se vidi crna silueta, a pored nje je svijeća čiji je plamen zahvatio američku zastavu koja se nalazi iznad.

Bonus video: