Dokumentarni film ima posebno mjesto u umjetničkom aktivizmu

Današnji program Underhill Festa počinje u 18 časova u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” programom “U fokusu”, a nastavlja se u 20.45 na terenu KK “Budućnost” u Njegoševom parku

672 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja Underhill Festa, Foto: Una Jovović/UnderhillFest
Sa otvaranja Underhill Festa, Foto: Una Jovović/UnderhillFest

Akteri smo jednog globalnog talasa promjena, nakon kojeg će malo toga ostati isto, pa i sama kinematogafija, ocijenila je producentkinja Jelena Mišeljić na otvaranju Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma, Underhill Festa, čije je 11. izdanje svečano otvoreno 16. juna na terenu KK “Budućnost” u Njegoševom parku u Podgorici kada je prikazan svjetski popularni film “Zemlja meda” u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

“Baš u vremenu dubokih društvenih kriza, jako je važno podržati ovakve inicijative, održavati filmske festivale, a posebno njegovati dokumentarizam”, kazala je Mišeljić i dodala da je prije tačno pedeset godina američki pjesnik i muzičar Džil Skot-Heron profetski upozorio da revolucije neće biti na televiziji, između reklamnih blokova, pauze za pivo i kokice, te da revolucija neće imati lice medijskih zvijezda.

“Poražavajuća je činjenica da su njegove čuvene riječi i danas toliko aktuelne, štaviše, da se istorijski trenutak u kojem su ovi stihovi nastali doslovno i uporno ponavlja. Međutim, o današnjim revolucijama se više govori i na televiziji i na socijalnim mrežama, a premalo ih se dešava ‘uživo’, dok se elementarna ljudska prava ozbiljno narušavaju. Lik i djelo Skot-Herona, Afroamerikanca, potvrđuje nam da se promjena pokreće i afirmiše upravo uz pomoć umjetnosti”, kazala je Mišeljićeva ističući da u kontekstu umjetničkog aktivizma, s razlogom dokumentarni film ima posebno mjesto, kao ​snimljeno, zabilježeno svjedočenje raznih promjena, te istovremeno i refleksija ideja o intelektualnoj borbi i društvenoj kritici.

“Zbog toga mislim da treba da budemo posebno ponosni na ovogodišnje festivalsko izdanje koje se održava uprkos brojnim preprekama”, zaključila je Mišeljićeva koja će zajedno sa rediteljima Ivanom Marinovićem i Gojkom Berkuljanom odlučivati o nagradama Maslačak u dvije takmičarske selekcije - međunarodnoj i regionalnoj.

foto: Una Jovović/UnderhillFest

Današnji program počinje u 18 časova u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” programom “U fokusu”, a biće prikazan dokumentarni film “Umetnost sećanja”, rediteljke Jelene Radenović.

“Film govori o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Osnovna namjera filma je da na primjeru spomenika pokaže da će prava umjetnost opstati, naći put do publike i preživjeti smjene ideologija i političkih uređenja. Spomenici su istovremeno simboli stradanja i čovjekove borbe za slobodu, za bolju i svjetliju budućnost.

Nakon filma, u 19.15 časova biće organizovana diskusija na temu antifašističkog nasljeđa u Crnoj Gori sa dr Slavicom Stamatović Vučković, diplomiranom inženjerkom arhitekture i prodekanicom za međunarodnu saradnju, te vanrednom profesoricom na Arhitektonskom fakultetu i Milenom Filipović, ekspertkinjom za kulturni turizam regionalnog savjeta za saradnju, sa sjedištem u Sarajevu. Moderator je dr Tatjana Koprivica, istoričarka umjetnosti i stručna saradnica na istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore.

Program na terenu KK “Budućnost” u Njegoševom parku počinje projekcijom filma “Kuća male zvijezde” rediteljke Slađane Lučić u 20.45 časova. Gošća je producentkinja filma Tamara Babun.

“To je priča o ženi koja je dokazala da je moguće pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava”, poručuju organizatori. Film “Naša vremenska mašina” reditelja Yanga Suna & S. Lea Chianga biće prikazan u 22.15 – takođe na terenu KK “Budućnost” u Njegoševom parku.

“Posjetioci UnderhillFesta treba da dođu ranije, prije zakazane projekcije filma, kako bi mogli da se smjeste i da se ispoštuju sve mjere koje je prepisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti”, poručuju organizatori.

Svjetske i regionalne premijere, dan više, projekcija više

Umjetnički direktor Underhilla Vuk Perović je kazao da nekih mjesec i po dana nije izgledalo da će se filmovi gledati onako kako im priliči.

„Ipak, situacije se promijenila, a tim UnderhillFesta (UF) bio je spreman da u vrlo kratkom roku sve postavi na noge. Iz samo jednog razloga - jer se ovaj festival radi tokom cijele godine. Tako ćete prvi na svijetu biti u prilici da neke od ovih filmova pogledate na velikom platnu. Imaćemo i svjetske i regionalne premijere. Od nagrađivanih filmova koji su obilježili prošlu godinu kao što su ‘Zemlja meda’ i ‘Za Samu’, do ostvarenja koja su do sada imala tek online premijere - ‘Buđenje na Marsu’ i ‘Naša vremenska mašina’, te svjetsku premijeru filma ‘Imala sam 10 godina’ Velibora Čovića, regionalne premijere filmova ‘Svijet je plav kao pomorandža’, ‘Tunel’, ‘Govori da bih te vidio’,​ pa sve do priče o jednom od najvećih reditelja svih vremena Andreju Tarkovskom, zatim film o Tusti, pank ikoni bivše Jugoslavije“, istakao je Perović i naglasio: “Osam dana, 19 filmova u tri selekcije i posebnom programu ‘U fokusu’”. Zbog velikog interesovanja publike, UF će 24. juna organizovati dodatnu projekciju ostvarenja “Zemlje meda”.

Bonus video: