Slike Slobodana Slovinića u Baru

Postavka “Pariske reminiscence” biće otvorena danas u galeriji „Velimir A. Leković“, u 20 časova

727 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Slovinić, Foto: Vesko Belojević
Slobodan Slovinić, Foto: Vesko Belojević

Izložba “Pariske reminiscence” eminentnog crnogorskog likovnog umjetnika Slobodana Boba Slovinića biće otvorena danas u Baru, u galeriji „Velimir A. Leković“, u 20 časova. Ovom izložbom, u organizaciji JP Kulturni centar Bar, nakon višemjesečne pauze izazvane epidemijom koronavirusa barska galerija nastavlja svoj izložbeni program.

Slovinić će barskoj likovnoj publici predstaviti 30 svojih najnovijih radova u tehnici gvaš, nastalih tokom prošlogodišnje studijske posjete Parizu.

“’Pariske reminiscence’ Slobodana Boba Slovinića mogu se, na pravi način, doživjeti i tumačiti samo kroz cjelovitost misli i ideja pritajenih u velikom odmotavanju života i djela ovog našeg neumornog stvaraoca”, zapisao je u katalogu koji prati izložbu likovni kritičar dr Milun Lutovac, upravnik barske galerije koji će i otvoriti ovu izložbu.

Slovinić je rođen 1943. godine u Budvi. Diplomirao je 1966. na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao više od 50 samostalnih i 350 grupnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i nagrade: “Oslobođenja Titograda” za slikarstvo 1977, nagrada za slikarstvo Grada Breseja, Francuska 1983, nagrada Fonda “Moša Pijade” na XVIII Likovnom salonu “13. novembar”, Cetinje 1984, prva nagrada na Salonu 1987, počasna nagrada za slikarstvo Saveza francuskih umjetnika, Pariz 1988, nagrada za slikarstvo “Le Franc Bourgeois”, Bresej 1989, “Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva 1990, Trinaestojulska nagrada 1990, plaketa “Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje 1995.

Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine, član ULUCG i ULUPUCG od 1968... Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Autor je knjiga “Pariski zapisi”, “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore”, “Ars Libris” i „Pariske Reminiscence“. Pored slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom. Živi i stvara u Podgorici i Budvi.

Bonus video: