Obogaćena likovno-grafička zbirka NBCG

Domagoj Žarković uručio je Bogiću Rakočeviću više od 2.000 kataloga, brošura, monografija sa umjetničkih izložbi iz posljednjih 50 godina

670 pregleda 0 komentar(a)
Uručeni katalozi, brošure, monografije..., Foto: Privatna arhiva
Uručeni katalozi, brošure, monografije..., Foto: Privatna arhiva

Domagoj Žarković (galerija Galatea) poklonio je Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” na Cetinju razne kataloge, brošure i monografije koje je čuvao sa velikog broja umjetničkih izložbi organizovanih u Crnoj Gori posljednjih pedesetak godina, a u susret Danu državnosti Crne Gore, uručio ih je direktoru NBCG „Đurđe Crnojević”- Bogiću Rakočeviću.

“Više od dvije hiljade kataloga, brošura i monografija koje su pratile umjetničke izložbe iz navedenog perioda je tako uredno sortirano i sačuvano proteklih godina. Ipak, zbog mogućnosti zainteresovanih korisnika biblioteke i građana ne samo Cetinja, nego i cijele Crne Gore da imaju uvid u mnogobrojne izložbe organizovane od sedamdesetih godina prošlog vijeka do tekuće 2020. godine, svakako je bolje da se oni čuvaju i budu dio bogatog fonda naše Nacionalne biblioteke, pa je to i bio razlog donacije”, ističe se u saopštenju povodom donacije.

Iz galerije Galatea poručuju da se nadaju da će ova kolekcija sada biti dostupnija i studentima i profesorima iz oblasti likovne umjetnosti.

“Osobito se nadamo da je na ovaj način obogaćena, prošle godine otvorena, likovno - grafička zbirka koja osim zainteresovanim građanima, služi i studentima i nastavnicima Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju”, zaključuje se u saopštenju.

foto: Privatna arhiva

Bonus video: