Ministarstvo kulture: U modernizaciji kina „Boka“ biće uloženo skoro 200.000 eura

Bogdanović je podsjetio da je Nacionalnim programom razvoja kinematografije predviđena upravo tehničko-tehnološka modernizacija, odnosno digitalizacija bioskopa

5202 pregleda 4 komentar(a)
Potpisivanje Ugovora o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru, Foto: Gov.me
Potpisivanje Ugovora o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru, Foto: Gov.me

U rekonstrukciju i modernizaciju kina „Boka“ biće uloženo gotovo 200.000 eura, a projekat će biti realizovan u skladu sa razvojnim prioritetima utvrđenim Nacionalnim programom razvoja kinematografije 2018-2023. i Programom razvoja kulture 2016-2020, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ugovor o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru potpisali su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor Filmskog centra Sehad Čekić.

„Na ovaj način ne samo da ćemo revitalizovati prikazivačku djelatnost, već ćemo i kulturnu ponudu Kotora obogatiti novim filmskim repertoarom i obezbijediti uslove za prikazivanje kvalitetnih ostvarenja domaće i inostrane produkcije“, kazao je Bogdanović.

Ugovorom je, između ostalog, predviđeno da polovina filmskog repertoara bude posvećena nezavisnom evropskom i nacionalnom filmu dok će, u cilju širenja filmske pismenosti, u modernizovanoj bioskopskoj sali biti organizovane edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kao i za stručnu i najširu javnost.

„Znamo da je kinematografija kompleksna oblast kulture, koja pored kreativnih i umjetničkih kapaciteta, ima i velike ekonomske potencijale. Upravo ta specifičnost ukazuje da je za sprovođenju politike razvoja ove oblasti neophodan promišljen, sistematičan i dinamičan pristup, a to je ono čime se Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture rukovode u kontinuitetu“, kazao je Bogdanović.

Podsjetio je da je Nacionalnim programom razvoja kinematografije predviđena upravo tehničko-tehnološka modernizacija, odnosno digitalizacija bioskopa.

„Ministarstvo kulture već je započelo taj proces. Dobili smo prvi 3D bioskop u Mojkovcu, obezbijeđena su sredstva za nabavku nove opreme za bioskop u Bijelom Polju, a projekat digitalizacije danas nastavljamo u Kotoru. Naš plan je da s ovim aktivnostima nastavimo i u narednom periodu, tako da će po istom principu saradnje biti obuhvaćeni i bioskopi u Ulcinju, Baru i na Cetinju“, poručio je Bogdanović.

Arpcović izrazio je zadovoljstvo današnjim činom potpisivanja Ugovora i zahvalio Ministarstvu kulture i Filmskom centru što su prepoznali značaj ulaganja u modernizaciju bioskopa u Kotoru i u ovaj segment kulture.

„Kotor, kao jedan od centara kulture naše zemlje, ovim Ugovorom dobija izuzetno vrijednu donaciju koja će omogućiti nabavku nove opreme kako bismo našim sugrađanima omogućili najbolje uslove za gledanje filmske umjetnosti u našem kinu „Boka“, kazao je Aprcović.

Čekić istakao je da je ovo još jedan lijep dan za crnogorsku kinematografiju i ukazao da će realizacija ovog Ugovora doprinijeti uzdizanju filmske kulture na mnogo viši nivo. U tom kontekstu, izrazio je zahvalnost Ministarstvu kulture i Opštini Kotor na kontinuiranoj podršci.

„Prema planu koji imamo, postavljanjem tehnike koja može digitalno da projektuje zvuk i sliku, moći ćemo da organizujemo ne samo kvalitetno prikazivanje filmova, već ćemo pažnju moći da usmjerimo kako na edukaciju ako i na ono najbolje što dolazi od svjetske filmske produkcije“, kazao je Čekić.